Tradicionalno običajno pravo u Srbiji jače od zakona: Još uvek se smatra da je žensko dete "tuđa kuća"

08.09.2022

05:06

0

"Nikada ne bih uzela imovinu od brata, na ostavinskoj raspravi svega sam se odrekla"

Tradicionalno običajno pravo u Srbiji jače od zakona: Još uvek se smatra da je žensko dete "tuđa kuća"
16625709002020893_1571139909poslovinaselufotorina_ff - Copyright RINA

Iako su pred zakonom jednaki i žene i muškarci, tradicionalno običajno pravo još uvek nije u potpunosti iskorenjeno tako da vrlo često naročito u ruralnim sredinama sestre se još uvek odriču nasledstva u korist svoje braće. I to, ako ih pitate, čine vrlo rado i zato što smatraju da tako treba i "red" je.

Običaji na ovim prostorima ne predaju bitku pred pravilima propisanim zakonom. Prema statističkim podacima i danas se svaka druga žena u Srbiji odriče imovine u korist braće. 

- Ja sam se odrekla kuće sa deset ari placa u korist brata i nije mi žao. Nikada ne bih uzela bratu, nikada to ne bih učinila, rekla je za RINU Gordana Stanković.

Slična situacija je i kod Marine Janevske koja kaže da je bitno da nju braća vole i ona njih i da je su uvek dobrodošli jedni kod drugih. 

- Ja volim moju braću, ako imaju oni, isto je kao da imam i ja. Kada je bila ostavinska rasprava sa zadovoljstvom sam se odrekla imovine i ustupila je braći, rekla je ona. 

Ovaj običaj duboko je ukorenjen u srpskoj tradicionalnoj kulturi kako bi se očuvala imovina, prezime i krsna slava i naročito je bio izražen u seoskim sredinama.

- Već od srednjeg veka pa nadanje ua u doba porodične zadruge postoji patrijarhalni model nasleđivanja. Zapravo nasleđivali su zemlju i imovinu isključivo muškarci u porodici dok žene i nisu imale pravo nasleđivanja. Tako imamo udovičko uživanje zemlje, recimo kada žena ostane udovica ona ima pravo da uživa imovinu muža ali ne i da je nasledi, rekla je etnolog Ivana Ćirjaković.

Odluke da se odreknu imovine u korist brata žene često donose ne razmišljajući o svojim pravima, pa i dalje veruju da se udajom izgubile sve imovinske veze sa porodicom iz koje potiču. 

- Naš zakon o nasleđivanju upravo to govori da su pred zakonom svi jednaki i brat i sestra i svako od njih daje nasledničku izjavu pred sudom da li se prihvata ili ne nasledstva. U ostavinskom postupku učesnik koji se ne prihvati nasleđa, zakon kaže ako ima maloletne dece moraju se i ona pozvati dase izjasne, ističe advokat Božidar Slavković.

Mnogo se danas govori o emancipaciji ljudskim pravima ali kada dođe na red priča o imovini žena i pravo nasleđivanja roditeljskog imanja onda nastaje muk. Čuvena rečenica „Žensko dete, tuđa kuća“ i „Ako hoćeš da se zameriš sa bratom, uzmi mu deo”, stupaju na snagu. Ono što je važnije od zakona i običajnog prava jeste da se brat i sestra dogovore. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike