I Srbija u redu za moćne turske dronove! Predsednik kaže - spremni smo da damo i više novca, nekoliko stotina miliona evra (FOTO/VIDEO)

07.09.2022

11:33

0

Autor: J. S. J.

Bilo je prvobitno planirano da se dronovi plate desetine miliona evra

I Srbija u redu za moćne turske dronove! Predsednik kaže - spremni smo da damo i više novca, nekoliko stotina miliona evra (FOTO/VIDEO)
AP22062718816572 - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je dvodnevoj u posti Srbiji, a između ostalog, predsednik Srbije i on su razgovarali i o većoj vojnoj saradnji i saradnji namenskih industrija.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija želi da kupi bespilotne letelice Bajraktar, koje želi ceo svet i da se "nadamo se da ćemo sledeće godine moći to da realizujemo."

- Spremni smo da platimo značajno više novca od prvobitno planiranih nekoliko desetina miliona, na nekoliko stotina evra - istakao je predsednik Vučić.

Inače, internetom su nedavno kružili i brojni video-snimci o navodno uspešnoj upotrebi turskih borbenih dronova tipa Bajraktar TB2 protiv ruskih oružanih snaga. 

 

 

 

Dron je, inače, razvio Erdoganov zet

Lithuanian Ministry of National Defense via AP
 

 

Dron Bajraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija „Bajkar“, u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine postala je pravi gigant naoružanja tokom vlade Erdoganove stranke AKP. Firma pripada porodici Bajraktar, čiji je član i zet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Njegov zet Seldžuk Bajraktar je tehnički direktor kompanije.

Kompanija „Bajkar“ je, prema njihovim sopstvenim navodima, od 2006. do 2021. sedmostruko povećala izvoz.

Borbeni dron Bajraktar TB2 poručilo je 16 zemalja, među kojima su i Ukrajina, Azerbejdžan, Maroko, Tunis, Katar, Kirgistan i Turkmenistan. Poljska je bila prva članica NATO koja je prošle godine objavila da je naručila 24 drona.

Bajraktar TB2 je već bio u akcijama u Iraku i Siriji, a Azerbejdžan ga je u Nagorno-Karabahu koristio protiv jermenskih milicija. U Libiji je korišćen protiv vojske pobunjeničkog komandanta Kalife Haftara. Nedavno je navedeno da je dron korišćen i u Etiopiji, u napadu izvršenom u januaru u kojem je ubijeno 58 civila.

Bajraktar TB2 dugačak je 6,50 i ima raspon krila od dvanaest metara. Može da ostane u vazduhu više od 24 sata i ima maksimalnu brzinu od oko 220 kilometara na sat. Stručnjaci navode da je jeftiniji od zapadne konkurencije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike