Majka mu slomila nogu i dobila koronu, a sad prolaze kroz pakao: Neće da dođu i urade joj PCR test, traže da je dovedem a ne može da hoda!

08.09.2022

18:15

0

Kada je zatražio u bolnici da joj urade PCR test pri otpustu, oni su rekli da to više ne rade

Majka mu slomila nogu i dobila koronu, a sad prolaze kroz pakao: Neće da dođu i urade joj PCR test, traže da je dovedem a ne može da hoda!
Starački dom Ilustracija - Copyright Profimedia

Čitalac 24sedam Marko R. proteklih dana doživeo je pravu dramu sa majkom koja je istovremeno slomila nogu i dobila kovid. Naime, ona je smeštena u bolnicu gde je ležala nekoliko nedelja, a u međuvremenu on je probao da joj pronađe smeštaj u nekom od privatnih domova.

- Problem je što je ona slomila nogu i dok joj ne zaraste neće biti u mogućnosti da se sama stara o sebi. A ne mogu da je desetak sati dnevno ostavim samu u kući dok smo supruga i ja na poslu. I zato sam morao da joj nađem mesto u domu dok se ne oporavi, jer tamo će imati i zdravstvenu negu. Međutim, problem je nastao kada su mi u svakom domu tražili negativan PCR test jer bez toga ne primaju - izjavio je on.

Kada je zatražio u bolnici da joj urade PCR test pri otpustu, oni su rekli da to više ne rade.

Profimedia
 

- Objasnili su mi da su imali slučajeve da nekome PCR bude pozitivan i posle mesec dana, a realno nije virulentan, jer je u okruženju u kome ima virusa. I zato više to ne rade, jer bi onda morali svakog pacijenta da ostave u bolnici dok PCR ne bude negativan. Uzalud je bilo što sam pitao da li mogu da platim da joj urade test. A najveći problem je u tome što privatnicima nije dozvoljeno da rade PCR, tako da ako imate stariju osobu koja slomi nogu, morate je voditi iz bolnice direktno kući ili negde gde mora da odleži pet dana u izolaciji - kaže naš sagovornik.

A da stvar bude apsurdnija, u bolnici bi mu testirali majku da je ona došla direktno iz nekog doma!?

- Rekli su mi da je došla iz doma morali bi da je testiraju kako bi je vratili. Ali ako je došla od kuće, a treba da ide u dom, onda ne mogu da je testiraju. Pa, čekajte, gde je tu logika? Kakve veze ima što nije došla od kuće? Stvarno mi nije bilo jasno - rekao je on.

Ali tu nije kraj mukama, jer su mu objasnili da tek kada prođe pet dana izolacije on može sa svojom majkom da ode na testiranje.

- Dakle, da bi je dovezli iz bolnice do kuće moraju da zovu Hitnu pomoć. Onda ja sačekam pet dana, pa opet zovem Hitnu pomoć da je vozi do doma zdravlja gde će joj uraditi test i to pod uslovom da sestra hoće da dođe do kombija, jer majka ne može da hoda. E, onda Hitna pomoć nju vraća kući jer se rezultat čeka jedan dan. I tek sutradan, ako je test negativan, ja mogu da je vodim u dom. Niko me ne pita da li ja mogu pet dana da odsustvujem sa posla da bih nju negovao kod kuće dok ne budu mogli da je testiraju - kaže Marko.

Profimedia
 

- Svi znamo da Hitna pomoć ima pune ruke posla. A sada ja moram da ih tri puta angažujem da mi dovoze i odvoze majku, samo zato što u bolnici ne rade PCR test?! Pa ima li tu logike, evo neka mi neko objasni! - dodaje naš sagovornik.

Međutim, problemi su nastali i kod samog testiranja. Zapravo, njemu su u Domu zdravlja Vračar, gde mu se leči majka, rekli da oni ne rade PCR na terenu.

- Pitao sam ih da li može neko da izađe na teren da odradi PCR jer to tehnički jeste izvodljivo i već je ranije rađeno. Međutim, oni su mi rekli da to ne rade i da zovem Hitnu. Onda su mi i Hitnoj, rekli da zovem dom zdravlja ili Institut dr Milan Jovanović Batut. I onda sam nazvao institut, jer su mi u domu zdravlja rekli da to ne rade. E onda su mi u institutu objasnili da su oni to nekada radili, a da je sada to prebačeno na domove zdravlja! I sada kome ja da se obratim?! - pita se naš sagovornik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: S.Č./R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike