Šokantna ispovest psihološkinje: Lečila sam majku koja je skočila sa terase malo nakon porođaja! Svaka peta porodilja ima psihički problem

09.09.2022

06:15

0

"U svojoj praksi sretala sam majke koje počnu da tresu i tuku bebe kada one počnu da plaču. To je zaista već zapušten psihički problem."

Šokantna ispovest psihološkinje: Lečila sam majku koja je skočila sa terase malo nakon porođaja! Svaka peta porodilja ima psihički problem
Ilustracija - Copyright Profimedia

Policija u Čenti pronašla je u kući mrtvo novorođenče, pa je tim povodom pokrenuta istraga protiv majke Lane, koja je osumnjičena za smrt deteta. Naknadno će se utvrditi da li je beba mrtvorođena ili je smrt nastupila usled zanemarivanja. Dete je pronađeno zamotano u peškir i gumeni bazen, u kartonskoj kutiji. 

Šta je majku nateralo da ostavi dete, kao i šta je prethodilo smrti, utvrdiće istraga, ali jedno je sigurno - ona nije jedina žena koja se bori sa psihičkim problemima nakon porođaja. 

I ne... ovo nije opravdanje za bilo kakvo nedelo, ali jeste podrška svim onim porodiljama koje prolaze kroz teške postoporđajne muke: depresiju i tugu. Sa psihologom Snežanom Repac, razgovarali smo o ovoj temi, kako bismo što bolje približili problem, ali i rešenje onim ženama koje prolaze kroz ovo. 

- Tokom trudnoće, ali i posle porođaja dolazi do naglih hromonskih promena, koje neminovno dovode do razdražljivosti, pa se javlja visok stepen tuge. Naravno, u zavisnosti od ličnosti svake žene javljaju se različita stanja, ali definitivno je da nijedna neće proći bez prisustva tuge, iscrpljenosti, umora - navodi Repčeva.

Ona dodaje da ako neko ima psihičkih problema i nestabnilnosti, u najvećem je riziku od suicida i čedomorstva posle porođaja, zbog hormonskog disbalansa.

Kada je reč o poslednjem slučaju iz Čente, Snežana Repac navodi da ne zna da li je ostavljajnje deteta i beg bio majčin način da ga se reši, ali da je morala biti svesna da će zbog tog postupka verovarno odgovarati.

Prinstcreen Facebook Ljubica Karađorđević
 

Očekivanja društva

Rađanje deteta je najuzvišeniji i najradosniji čin, ali ipak nije sve tako bajno, ako posmatramo sa stanovišta mentalnog zdravlja majke. Društvo od porodilje očekuje radost i veselje, ali niko ko nije prošao kroz porces trudnoće i porađanja, ne može da zna kako je zapravo majci.

- Pred majku su stavljena izrazito visoka socijalna očekivanja, a u prvom danima nakon porođaja, njoj nije do života. Za nju je beba nešto novo i ne može ona odmah da stvori ljubav. Dete više ima uspostavljenu instinktivnu vezu sa majkom, nego što majka ima psihilošku sa njim. Ta ljubav se postepeno stiče, nije urođena, nije automatska, jer da jeste automatski bi se pokretala, odnosno to bi bilo biološki regulisano - navodi naša sagovornica.

Na naše pitanje da li je sramota imati odbojnost prema detetu nakon porođaja, koja je uslovljena postporođajnom depresijom, Snežana Repac odgovara:

- Nije sramota, to je odraz postporođajne tuge i depresije. To je znak da je toj osobi potrebna posebna podrška, vid tretmana i pomoći i jako je pošteno da se to odmah prepozna i prizna drugome. U slučaju skirvanja problema, može doći do veoma ozbiljnih posledica i po majku i po dete, kao što je prekid mleka, zanemarivanja deteta i slično.

Ipak, ključnu ulogu u svemu igra majčina mogućnost da prepozna depresiju i da se izbori sa pitanjima poput "da li sam podobna za tu životnu ulogu".

Printscreen/YouTube/Novo jutro/Pink
 

Prema rečima psihologa ovo su prvi simptomi psihičkih problema nakon porođaja: nesanica, plač, strah, netrpeljivost, anksioznost, napadi panike, razdražljivost, slaba tolerancija, povlačenje, dizanje ruku od svega, nedostatak volje, apatije, odbojnost prema detetu i grubo postupanje sa detetom.

- U svojoj praksi sretala sam majke koje počnu da tresu i tuku bebe kada one počnu da plaču. To je zaista već zapušten psihički problem. Takođe, imala sam pacijentkinju koja je skočila sa terase dve nedelje posle porođaja. Na terapiji mi je pričala da je doživela potpuno posrnuće, nije spavala, izgubila je mleko, a beba je stalno plakala. Onda se pitala kakva je ona to majka, da li je uopšte trebalo da zatrudni, gadila joj se kompletna nova životna uloga. Ona je skok sa terase preživela, nije naudila detetu, ali je bilo potrebno raditi dosta dugo na njenom  psihičkom stanju - priseća se Repac i dodaje da zna i one majke koje su lekove za smirenje davale i sebi i bebi u stanjima nervnog rastrojstva.

Kako nam je objasnila Repčeva, podaci pokazuju da je oko 20 odsto trudnica izrazito problematičnog psihičkog stanja, ali da se i sa njima može, a pre svega, mora raditi, kako bi se slučajevi jezivih ubistava beba izbegli, a na kraju krajeva spasilo i mentalno zdravlje novopečene majke. 

Ona istične da postoporođajna depresija može trajati od nekoliko nedelja, pa do nekoliko meseci i da je to veoma rizičan period za majku i dete, jer neprimećen problem može dovesti do (samo)ubistva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike