Misteriozni virus se širi među decom, a nema leka: "Paradajz grip" se pojavljuje u obliku crvenih plikova i napada samo određene delove tela

31.08.2022

06:30

0

Zovu ga "paradajz gripom" upravo zbog velikih crvenih plikova, odnosno crvenih mehurića koji s razvojem počinju da liče na paradajz

Misteriozni virus se širi među decom, a nema leka: "Paradajz grip" se pojavljuje u obliku crvenih plikova i napada samo određene delove tela
profimedia-0273002025 - Copyright Profimedia

Dok se svet bori protiv novih sojeva koronavirusa i majmunskih boginja, u Indiji se pojavio novi virus koji zovu "paradajz grip", prenosi "Express". Ovaj virus bi mogao da bude najnovija verzija BRNU virusa, poznatijeg kao virus usta, šake i stopala.

Zovu ga "paradajz grip" zbog velikih crvenih plikova, odnosno crvenih mehura koji s razvojem počinju da liče na paradajz. Zasada ga dobijaju deca za koju se pretpostavlja da često dolaze u kontakt sa nečistim površinama pa posle prste stavljaju u usta.

Virsuološkinja Ana Gligić je za 24sedam izjavila da joj je ovaj virus potpuno nepoznat, ali pretpostavlja da je možda u pitanju biljni virus. Međutim, dodaje da još uvek nema dovoljno informacija o poreklu samog virusa da bi potkrepila svoje hipoteze.

- Postavlja se pitanje da li je to uopšte virus ili neko zagađenje iz paradajza. Zbog profita, ljudi su spremni da svašta dodaju pri zalivanju, misleći da će im paradajz biti krupniji i da će imati veću dobit. Seljaci to ne razumeju jer ih niko nije edukovao, a ti plikovi mogu da budu od samog paradajiza ili zagađenosti. Budući da ne znamo šta je tačno u pitanju, trebalo bi ispitati sve moguće faktore da bi se znalo o čemu se radi  - kaže dr Gligić.

Dodaje da virus može da pređe sa biljke na čoveka, isto kao sa životinje na čoveka.

Profimedia
Crveni plikovi / Ilustracija

- Što se tiče "paradajz virusa", to može da bude biljni virus koji je prešao na ljude, kao kada virus pređe sa životinje na čoveka. Prvi virus je inače nađen na biljkama, i možda je ovo biljni virus. Borim se protiv toga kada neko kaže da je ovo dečji virus. Ako naiđe na pravu ćeliju, virus napada i odrasle, samo zavisi ko najviše dolazi u kontakt sa njim. Može da se desi i da deca odu u baštu i pojedu neopran paradajz - objašnjava dr Gligić.

Sličnosti sa kovidom?

Podsetimo, od ovog virusa se za sada zarazilo više od 80 dece mlađe od pet godina, uglavnom u južnoj Indiji, a Ministarstvo zdravlja te zemlje upozorilo je na pojavu novog virusa ostale države, javlja Independent. Naučnici još nisu utvrdili tačnu prirodu virusa, ali pojavljuje se kao varijanta bolesti šaka, stopala i usta. Objasnili su da, iako virus pokazuje simptome slične drugim virusnim infekcijama, nije povezan sa SARS-CoV-2, tj. koronavirusom, niti majmunskim boginjama i dengom.

Profimedia
Ilustracija,

Početni simptomi su klasični za simptome virusnih infekcija, uključuju blagu temperaturu, slab apetit, malaksalost i često grlobolju praćenu temperaturom, ranicama u ustima i osipom na koži. Ranice se obično nalaze na jeziku, desnima, unutrašnjoj strani obraza, dlanovima i tabanima. Često se pojavljuju i simptomi poput umora, mučnine, povraćanja, dijareje, temperature, dehidratacije, oticanja zglobova, bolova u telu i uobičajenih simptoma nalik gripu, saopštilo je savezno ministarstvo zdravstva.

Prvi slučaj pojavio se 6. maja, a uskoro je endemska bolest dovela do uzbune u većem delu države. Regionalni centar za medicinska istraživanja izvestio je o još 26 infekcija kod dece u dobi od jedne do devet godina na istoku zemlje. Postepeno se potvrđuju novi slučajevi i na severu. Ako deca pokažu simptome, treba ih izolovati na pet-sedam dana kako bi se sprečilo širenje infekcije na drugu decu ili odrasle. Simptomi nestaju za nekoliko dana, tvrde nadležni iz Indije. Lekovi za novi virus ne postoje, pa se bolest leči simptomatski. Uz izolaciju potrebno je uzimati puno tečnosti i odmarati se.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike