U "Mišoviću" 17 dece sa kovidom - klinička slika veoma blaga

29.08.2022

08:26

0

Dr Ostojić je navela da je tokom vikenda bilo svega dva-tri prijema i dodala da uglavnom preovlađuju bebe

U "Mišoviću" 17 dece sa kovidom - klinička slika veoma blaga
Lekari/Ilustracija - Copyright Profimedia

Na Dečjoj klinici Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" smešteno je 17 kovid pozitivne dece, među kojima najstarije dete ima tri godine.

Načelnica te klinike Olivera Ostojić rekla je za Tanjug da je klinička slika u ovom talasu veoma laka, da se simptomi odnose na povišenu temperaturu koja traje dva-tri dana i na blage digestivne tegobe.

Dr Ostojić je navela da je tokom vikenda bilo svega dva-tri prijema i dodala da uglavnom preovlađuju bebe.

- Imamo dosta beba do mesec dana, najstarije dete u ovom trenutku ima tri godine, ali ono što je dobro je da je klinička slika u ovom talasu veoma laka. Najmlađa deca dolaze sa blagom povišenom temperaturom i eventualnim odbijanjem obroka - poručila je dr Ostojić.

Ona je istakla da se oni zbog uzrasta moraju primiti u bolnicu, laboratorijski obraditi i eventualno dobiti određenu terapiju, ukoliko postoji sumnja na neku drugu infekciju koja bi izazvala temperaturu i druge simptome.

Dr Ostojić je rekla da je u najintenzivnijim talasima koji su bili, kada je bilo i više od 9.000 hospitalizovanih pacijenata u Srbiji, u "Mišoviću" bilo oko 50 hospitalizovane dece i dodala da je to najveći broj kovid dece koju je ta bolnica primila.


- Sada ih je 17, u poslednjih mesec i po - dva imamo između 15 i 20 hospitalizovane dece. April i maj su bili potpuno mirni, sa dva-tri pacijenta koja su bila lečena - navela je dr Ostojić.

Poručila je da očekuje da će sa početkom školske godine biti veći priliv pacijenata sa respiratornim tegobama, što je, kaže, uobičajeno za to doba godine.

- Videćemo i sa kovidom da li će tu biti nešto povećan broj, verovatno da, ali ako ostane ta varijanta kliničke slike, onda je to dobro za nas i naše pacijente - dodala je dr Ostojić.

Bonus video

Privatna arhiva

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike