Direktor ruskog Istraživačkog instituta: Efikasnost zapadnih vakcina protiv korone smanjena 35 puta

21.08.2022

08:00

0

Gucburg je napomenuo da je Centar "Gamaleja" spreman da napravi novu verziju vakcine

Direktor ruskog Istraživačkog instituta: Efikasnost zapadnih vakcina protiv korone smanjena 35 puta
Ilustracija - Copyright Tanjug

Efikasnost zapadnih vakcina protiv soja omikron smanjena je za 30-35 puta, a "Sputnjika Ve" (Sputnik V) za 10 puta, rekao je direktor ruskog Istraživačkog instituta "Gamaleja" Aleksadndar Gincburg.

- Tipovi omikrona, koji sada aktivno kruže, suštinski se razlikuju od svih prethodnih sojeva. Istovremeno, naša vakcina "Sputnjik Ve" pokazuje bolju efikasnost za nove sojeve u poređenju sa zapadnim vakcinama. Kod omikrona efikasnost Fajzera i Moderne pada za 30- 35 puta, a "Sputnjika Ve" – samo 10 puta. Tačno 3-3,5 puta se razlikuje kvalitet vakcina, rekao je on.

Gucburg je napomenuo da je Centar "Gamaleja" spreman da napravi novu verziju vakcine.

Varijanta virusa B.1.1.529 koja je dobila naziv omikron otkrivena je krajem novembra 2021. godine u Južnoafričkoj republici, Bocvani i Izraelu, a sada se proširio i na Evropu, Aziju i SAD.

Prema mišljenju stručnjaka, mnoge promene u genomu virusa ukazuju na visoku prenosivost ove varijante i otpornost na zaštitna antitela obolelih i vakcinisanih, što znači da se zaraziti mogu i oni koji su već bili bolesni i vakcinisani, a simptomi se kreću od umora do glavobolje i bolova u telu. Inkubacioni period omikrona smanjio se u odnosu na prethodne sojeve na dva do pet dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike