Patrijarh srpski Irinej - Čovek blagih reči i čvrstih dela (FOTO)

28.08.2023

10:04

0

Autor: 24sedam

"Njegova mekoća je bila njegova snaga, a njegova uzdržanost je bila njegova mudrost"

Patrijarh srpski Irinej - Čovek blagih reči i čvrstih dela (FOTO)
Patrijarh Irinej - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Na današnji dan 1930. godine u selu  Vidova, kod Čačka, rođen je Patrijarh srpski Irinej (svetovno ime Miroslav Gavrilović) 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Prilikom krštenja je dobio ime Miroslav. Njegov otac Zdravko – koji se bavio muzikom kao harmonikaš – tragično je nastradao 1936. godine. 

Njegova majka Milijana zamonašila se 1970. godine i uzela monaško ime Nina. Bila je monahinja Manastira Jovanje.

Završio je osnovnu školu u rodnom selu, potom gimnaziju u Čačku, Prizrensku bogosloviju 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenim studijama je otišao na odsluženje vojnog roka.

Zamonašio ga je patrijarh srpski German u manastiru Rakovica, koji ga je rukopoložio u čin jerođakona (24. oktobra 1959. godine). U čin jeromonaha je rukopoložen tri dana kasnije na praznik Svete Petke 27. oktobra 1959. u Bogorodičinoj crkvi Ružici u Beogradskoj tvrđavi.

AP photo
 

 

Od 1959. do 1968. godine je bio profesor Prizrenske bogoslovije. Završio je postdiplomske studije u Atini, gde je otišao školske 1962/63. godine. Posle toga je postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu. Ponovo je bio profesor i rektor bogoslovije u Prizrenu 1971—1974. godine.

Maja 1974. izabran je za vikarnog episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana.

Za episkopa niškog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, koji je zasedao od 21. do 28. maja 1975. godine. Na tron eparhije niške ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. juna 1975. godine.

Između 2003. i 2005, kao i tokom 2009. i 2010. godine je bio član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski

Nakon smrti patrijarha Pavla 15. novembra 2009. godine, kao mogući novi poglavari Srpske pravoslavne crkve su se pominjali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i episkop niški Irinej. Njih trojica su se našla u najužem izboru kada je 22. januara 2010. godine Izborni sabor Srpske pravoslavne crkve odlučivao o izboru novog patrijarha. 

Njihova imena su stavljena u tri zapečaćene koverte, a one u Sveto pismo. Pošto je prizvan Sveti duh, jednu kovertu je izvukao arhimandrit Gavrilo, iguman manastira Lepavina, a Irinejevo ime kao novog patrijarha je pročitao episkop šabački Lavrentije.

AP photo
 

 

O Kosovu i Metohiji 

Prema patrijarhu Irineju jedini sporazum koji Srpska pravoslavna crkva prihvata je onaj u kojem su Kosovo i Metohija deo Srbije. To je obrazložio ovim rečima...To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. A nadalje ćemo videti u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane i ukoliko usledi poziv, pridružićemo se pregovorima o Kosovu. Ako nas neko pozove i pruži nam šansu, pridružićemo se razgovorima o Kosovu. U suprotnom, sigurno ćemo pratiti kako se odvija proces. Ja lično, kao i Crkva, podržavamo ideju normalizacije odnosa između Albanaca i Srba...jer treba uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda...

Administrativno ustoličenje novog patrijarha je održano 23. januara u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Na dan 3. oktobar 2010. godine, ustoličen je u manastiru Pećkoj patrijaršiji.

U januaru 2020. godine svečano je proslavio 60 godina monaškog, 45 godina episkopskog i 10 godina patrijarškog staža.

Obnova monarhije

Patrijarh Irinej je bio prijatelj prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i zalagao se za obnovu monarhije u Srbiji.

U Sabornoj crkvi u Beogradu je 7. oktobra 2017. godine venčao Filipa Karađorđevića (srednjeg sina Aleksandra Karađorđevića) i Danicu Marinković. U čast rođenja njihovog sina Stefana, 25. februara 2018. godine, zvonila su zvona Hrama Svetog Save u Beogradu.

Patrijarh je 25. decembra 2018. godine u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u Dvorskom kompleksu na Dedinju, krstio Stefana Karađorđevića.

Smrt

Na korona virus je testiran pozitivno 4. novembra 2020. godine. Preminuo je 20. novembra 2020. godine u Vojnomedicinskom centru na Karaburmi, usled pogoršanja zdravstvenog stanja izazvanog korona virusom.

Sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save.

AP photo
 

Patrijarh Irinej je bio čovek blagih reči i čvrstih dela.

Tokom njegove sahrane besedio je episkop bački Irinej i istakao sledeče:

..na najveća moguća poniženja umeo da ne samo sačuva mudrost, nego da uzvrati pažnjom, dobrotom i dobrim delima upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu, na ovaj ili onaj način. Njegova mekoća je bila njegova snaga, a njegova uzdržanost je bila njegova mudrost. Mirna ruka patrijarha Irineja je bez retorike i pompe čvrsto držala kormilo naše Crkve. Gledajući da nikada ne zaboravi nijednu srpsku državu i da se nikada ne odrekne našeg svetog Kosova i Metohije.

Bonus video
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike