Patrijarh Pavle je jedne cipele nosio 30 godina: Iza svega se krije posebna tajna (FOTO)

05.06.2022

20:05

0

Autor: 24sedam

Patrijarh Pavle nije voleo povlastice ni skupe poklone, koristio je gradski prevoz i uvek sam vodio računa o svojoj odeći, a zanimljiva je priča o njegovim cipelama koja se i danas može čuti

Patrijarh Pavle je jedne cipele nosio 30 godina: Iza svega se krije posebna tajna (FOTO)
Patrijarh Pavle - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Patrijarha Pavla, 44. vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve, voleli su vernici širom Balkana, a poštovali čak i oni koji nisu religiozni. Sa druge strane, on im je uzvraćao dobrotom i blagošću za koju će oni koji su imali prilike da ga upoznaju reći da je bila "nebeska". Iza njega ostale su mnogobrojne anegdote, a ovo je jedna od njih.

Pokojni patrijarh Pavle bio je nadaleko poznat po svojoj skromnosti. Nije voleo povlastice ni skupe poklone, koristio je gradski prevoz i uvek sam vodio računa o svojoj odeći. Naročito je interesantna bila priča koju i dalje možete čuti od sveštenika i monaha koji su ga poznavali o cipelama patrijarha Pavla.

Naime, iako je nosio skromnu odeću, patrijarh Pavle je uvek imao lepe cipele - lake, udobne i besprekorno čiste. Njima je "tabanao uzduž i popreko" po Beogradu čak i kada je zašao u neke ozbiljne životne godine, a prestoničani će vam reći da je znao i da potrči, naročito kada je trebalo da sustigne tramvaj. Nosio ih je 30 godina, piše Istorijski zabavnik.

Jednom prilikom, neko je patrijarha pitao za njegove neobične cipele.

 

 

- Jeste, udobne su, mogu u njima dugo da pešačim - rekao je.

 Gde ste ih kupili?

- Eh, kupio! - odmahnuo rukom patrijarh Pavle kao da time stavlja tačku na razgovor.

Kasnije su ljudi bliski poglavaru srpske crkve otkrili istinu o ovom neobičnom komadu kože. Reč je zapravo bila o ženskim čizmama - patrijarh ih je pronašao bačene blizu kuće svoje sestre i, videvši da su stare, ali očuvane, pokupio. Nakon toga je, u svojoj maloj radionici, od njih napravio cipele za sebe.

Malo ko ovo zna, ali patrijarh Pavle je bio već obućar i često je popravljao, ali i pravio cipele za sebe. Priča kaže da ga je zanatu naučio neki obućar u blizini Patrijaršije, ali ima i onih koji tvrde da je veštinu stekao u manastiru.

Kako bilo, znao je da popravlja i pravi obuću, a nakon toga, štedljiv kakav je bio, smatrao je da nema potrebe da više kupuje cipele i tako crkvi "pravi štetu".

Bonus vide:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike