Slavska trpeza, gosti nose maske, nema rukovanja... Bili smo na krsnoj slavi u Kraljevu

21.10.2020

18:22 >> 15:22

0

Reporteri 24sedam na krsnoj slavi u Kraljevu posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara i patrijarha srpskog Irineja

Slavska trpeza, gosti nose maske, nema rukovanja... Bili smo na krsnoj slavi u Kraljevu
slavski kolač slava - Copyright 24sedam/Milica Vujović

Patrijarh srpski Irinej i ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče su se, zbog nastupajućeg perioda slava, sastali i poručili građanima da te dane treba proslavljati u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama zbog  aktuelne epidemije koronavirusa.

A, upravo na jednoj takvoj slavi reportere našeg portala ugostili su članovi porodice iz Kraljeva, koji su želeli da ostanu anonimni, a koji su se pridržavali svih preporučenih epidemioloških mera.  Slavi se Sveti apostol Toma. Stigli smo prvi.

Puna trpeza

Trpeza je već bila postavljena. Slavski kolač, žito i vino bili su na stolu. Gosti su tek počeli da pristižu. Zagrljaji, rukovanja i poljupci nekada su bili neizostavni pozdrav prilikom čestitanja ovog dana, ali ne i sada. Gosti su, pored poklona u rukama, ulazili noseći maske preko usta i nosa. Osmeh se nije video, ali distanca i oprez nisu izostali.

Rukovanje je zamenilo „laktanje“. Nije bila puna kuća, kao nekada. Neki su kasnili, a pojedini, međutim, nisu ni došli.

Profimedia

– Ostala je duže na poslu – sramežljivo je rekao jedan od prisutnih, pritom pravdajući svoju suprugu, dok su drugi bili otvoreniji:

– Nije mogao da dođe, znate… Pa, vidite kakvo je stanje.

Čekanje i red za pranje ruku prostirao se sve do hodnika i trpezarije. Nakon toga, maske su se skinule i gosti su seli za sto.

Na jednom kraju stola, umesto stolica, postavljena je klupa. Žene koje su tu sedele, pored sebe su stavile torbe, pa čak i jakne – taman toliko da naprave distancu, dok su se mlađe generacije, svesne situacije i opasnosti, odvojile u drugu sobu.

– Zašto nam se ne pridružite i poslužite se – upitao je domaćin slave dodavši:”Pa, ima svega!”

Nije u redu…

– Bili smo sinoć na rođendanu, gde je bilo dosta mladih, pa mislimo da nije u redu da sada sedimo pored starijih. Ko zna da li je neko od njih imao koronu. Možda je i mi sada imamo. Nećemo da rizikujemo – poručili su oni.

Profimedia

Tako, domaćini su ostali zbunjeni, a gosti uzdržani. Ono što su naši reporteri uočili je i to da su mnogi od njih odmeravali da li je propisana razdaljina od dva metra ispoštoivana i ima li na stolu sredsrtva za dezinfekciju ruku. Nije ih bilo. Strah se osećao u vazduhu.

Ali, oni opušteni su uvek tu da razbiju tišinu i zbijaju šale. Povod je ove godine bio – koronavirus.

Domaćice, gde je dezinfekcija?

– Domaćice, gde je dezinfekcija? – šepurio se ovaj gost na šta su njih nekolicina prasnuli u smeh, dok su se drugi mrštili i odmahivali glavom.

– Ne zbijate šale, pobogu! Niste videli ono što sam ja – uzviknu jedna gošća, inače medicinski radnik.

Svi ućutaše. Čulo su se samo zveckanje pribora za jelo i kucanje časa. Do kraja večeri sedeli su mirno i tiho razgovarali. Tišinu je prekinuo domaćin rečima:

– Valjda sad mora ovako. Biće bolje dogodine!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike