Gotovo je sa "prženjem" za ovu godinu! Pred nama kišni period, ali će temperature biti prijatne

19.08.2022

09:47

0

Autor: R.M.

Od sutra i narednih pet dana, pretežno oblačno i nestabilno vreme

Gotovo je sa "prženjem" za ovu godinu! Pred nama kišni period, ali će temperature biti prijatne
ilustracija - Copyright Pixabay

Sa vrelim i sparnim petkom završavamo sa toplotnim talasima, to jest temperaturama preko 35 stepeni Celzijusa, tokom ove kalendarske godine, kaže za 24sedam meterolog Ivan Ristić.

- Od subote, 20. avgusta i narednih pet dana, pretežno oblačno, nestabilno vreme koje će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Tokom ovog perioda očekuju se velike količine kiše, ponegde i preko 50 litara po metru kvadratnom, pa bi slivnike trebalo očistiti gde je to moguće i tako smanjiti mogućnost ponovnih poplava. Kiša bi trebalo da popravi i hidrološku situaciju jer će, osim u našoj zemlji, padati i u susednim zemljama koje se graniče sa nama - izjavio je on.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Ristić kaže da će maksimalna temperatura biti u osetnom padu i već u nedelju i ponedeljak, 21. i 22. avgusta, kretaće se od 22 do 27 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 14 do 19 stepeni Celzijusa na planinama.

- Nakon ovog promenljivog i svežijeg perioda u drugoj polovini sledeće nedelje postepena stabilizacija vremena, sve manje oblaka koji mogu usloviti pljuskove kiše, a sve više sunca i porast temperature. Za sledeći vikend, 27. i 28. avgusta, maksimalna temperatura ponovo preko 30 stepeni Celzijusa i kretaće se od 30 do 35 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 22 do 27 stepeni Celzijusa na planinama - kaže on.

Krajem avgusta i početkom septembra, kao najava predstojeće jeseni, počinje promenljivo vreme sa čestom pojavom kiše, sve više oblaka i postepenim padom temperature. Krajem prve dekade septembra maksimalne temperature kretaće se od 20 do 25 stepeni  Celzijusa u nižim predelima i 12 do 17 stepeni Celzijusa na planinama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike