Njegove prognoze za leto su se ostvarile: Mihajlović iz RHMZ-a otkrio i kakav septembar ćemo imati

16.08.2022

11:43 >> 11:45

0

Dodao je da nam predstoje visoke temperature u četvrtak i petak od 34 do 38

Njegove prognoze za leto su se ostvarile:  Mihajlović iz RHMZ-a otkrio i kakav septembar ćemo imati
Pixabay/Skitterphoto

Goran Mihajlović iz RHMZ-a rekao je gostujući u Jutarnjem programu da će padavine danas biti lokalnog karaktera. Dodao je da nam predstoje visoke temperature u četvrtak i petak od 34 do 38, ali već u petak popodne stiže osveženje, tako da se za vikend opet očekuje osveženje sa mestimičnim padavinama.

- U noći između petka i subote padavine se očekuju u većini krajeva, dok će se na jugu i jugoistoku veći deo dana zadržati pretežno sunčano vreme - naveo je Mihajlović.

RTS/Prinscreen
 

Prema njegovim rečima, padavine kao deo meteorologije jesu najteže za prognozu zbog fizike atmosfere i onih procesa koji je uslovljavaju, gotovo nemoguće je nekoliko dana ranije prognozirati gde će se tačno formirati oblak.

- Slojevite padavine, atmosferski front, hladan vazduh koji se premešta i donosi padavine u većini krajeva lakše je za prognoziranje - istakao je Mihajlović.

Dodao je da smo protekla dva meseca najveći deficit padavina imali na području Vojvodine i to pre svega u srednjem Banatu, a predstojeće padavine, kako kaže, neće preterano poboljšati situaciju.

 

 

Za sledeću nedelju je najavio temperature od 27 do 30 stepeni.

- Očekuje se topliji septembar od proseka. Srednja maksimalna temperatura bi bila između 23 i 25 stepeni. A u prvoj dekadi od 4. do 9. septembra ima uslova za kraći topliji talas sa maksimalnom temperaturom iznad 31 ili 32 stepena i do 33 stepena -  rekao je Mihajlović.

Što se padavina tiče u septembru očekuje ih u granicama proseka.

- Za ovo leto prognoza se ostvarila, tako da smo imali toplo i sušno leto - napomenuo je.

Govoreći o klimatskim promenama, kaže da taj proces nije linearan pa da iz godine u godinu imate sve toplije vreme, ali evidentno je da u poslednjih 20 godina imamo češću pojavu ekstremnih situacija više toplih talasa i suša.

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti