Novi simptom korone: Zaraženi se sve više žale na problem sa očima?

13.08.2022

21:16

0

Istraživači sa univerziteta Anglija Raskin u Kembridžu u Engleskoj pokušali su da otkriju vrstu, učestalost i trajanje simptoma koronavirusa povezanih sa očima

Novi simptom korone: Zaraženi se sve više žale na problem sa očima?
woman-g19d8eaea7_1920 - Copyright Foto: Pixabay

Simptomi koji mogu da se povežu s dijagnozom konjuktivitisa sve se više javljaju kod pacijenata kojima se dijagnostikuje kovid 19. Na listi simptoma korone mogao bi da se nađe i problem sa očima. U poslednje vreme polako raste broj pacijenata kojima je dijagnostikovan virus, a koji su prijavili da su imali neprijatnosti koje se obično povezuju sa širokom dijagnozom konjuktivitisa.

Istraživači sa univerziteta Anglija Raskin u Kembridžu u Engleskoj pokušali su da otkriju vrstu, učestalost i trajanje simptoma koronavirusa povezanih sa očima.

Studija je objavljena u "BMJ open oftalmolodžiju", a podrazumevala je da učesnici kojima je dijagnostikovan kovid ispune upitnik u kom su opisivali simptome koje su imali, kao i njihovo trajanje. Rezultati su pokazali da je samo pet odsto učesnika izjavilo da su imali bolne oči pre nego što su imali kovid 19, dok je 16 odsto izjavilo da im je problem bio jedan od simptoma tokom infekcije.

Fotofobija, osetljivost na svetlost, zabeležena je kod 18 odsto učesnika, iako je to samo pet odsto više u odnosu na period pre kovida 19, te je upitno da li bi ovo mogao da postane zvanični simptom koronavirusa. Osobe koji su ispunile upitnik, 83 odsto, rekle su da su se njihovi simptomi povezani sa očima dogodili u roku od dve nedelje nakon ostalih simptoma koronavirusa, a 80 odsto je reklo da njihovi problemi sa očima traju manje od dve nedelje.

- Iako je važno da se simptomi povezani sa očima uvrste u spisak mogućih simptoma kovida 19, moguće je i da su bolne oči zamenjene konjuktivitisom jer je važno razlikovati ga od simptoma drugih vrsta infekcija, poput bakterijskih infekcija, koje se manifestuju kao sluzav iscedak ili suve oči - rekla je Šahina Pardan, vodeća autorka studije, dodajući da je studija važna jer pomaže da se nauči više o tome, što još omogućava virusu da se širi telom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike