Sablasno - od Zlatarskog jezera ostali samo obrisi: Jesenja suša učinila svoje, vodostaj i dalje opada, ugrožen biljni i životinjski svet!

13.04.2022

05:07

0

Autor: J.B.O.

Starosedeoci pamte i niže vodostaje, pa prognoziraju da se ovaj vodostaj neće dopuniti ni za godinu dana

Sablasno - od Zlatarskog jezera ostali samo obrisi: Jesenja suša učinila svoje, vodostaj i dalje opada, ugrožen biljni i životinjski svet!
1649759349_nova-varos-zlatarsko-jezero-fotorina6 - Copyright RINA

Od Zlatarskog jezera kod Nove Varoši već duže od mesec dana mogu se videti samo obrisi. Nivo vode drastično je opao i stoga sa jedne od najatraktivnijih lokacija u Srbiji već danima stižu sablasne slike. Iz Specijalnog rezervata prirode Uvac ističu da ovo nije iznenađujuće jer zbog proizvodnje struje, što je prvobitna namena ovog jezera, vodostaj kreće da opada svake godine u avgustu mesecu.

- Tada centrale ulaze u pojačani rad. Ono što dodatno otežava situaciju jeste činjenica da je tokom jeseni bila velika suša, samim tim nije bio dovoljan priliv vode kako bi se jezera napunila. Na obližnjoj planini Zlatar bio je obilan sneg, a kada se topio žedna zemlja upijala je tu vodu, tako da se korita nisu punila - kazao je Novak Pejović, rukovodila čuvarske službe Specijalnog rezevata prirode Uvac.

On ističe da ovako nizak vodostaj trenutno ne utiče na biljni i životinjski svet, ali imajući u vidu da od 15. aprila počinje mrest šarana kome najviše prija biljna vegetacija u priobalju, on se ove godine najverovatnije neće ni mrestiti.

- Ako ostane ovaj sistem rada hidro-centrale i ako u skorijem periodu ne dođe do povećanja vodostaja, postoji opasnost da se fekalne kanalizacije koje se ulivaju u reku Grabovicu, a potom u Vapu a zatim i u samu reku Uvac preliju u Radojinsko jezero. To bi u letnjem periodu kada je temperatura preko 20 stepeni, moglo izazvati cvetanje algi, samim tim izuzimanje kiseonika, što bi pogubno uticalo na živi svet - kaže Pejović.

Uzvodno od brane u mestu Puljci gde su 1962. godine potopljene crkva i groblje, tokom opadanja nivoa jezera ponovo su se ukazali ostaci bogomolje i nadgrobnih ploča.

- Starosedeoci pamte i niže vodostaje, pa prognoziraju da se ovaj vodostaj neće dopuniti ni za godinu dana. Vikendašima koji su ilegalno napravili svoje objekte ovo predstavlja katastrofu ali iz drugih razloga. Oni su navikli da im dođe voda do pred vrata i da pravo iz dnevne sobe uskoče u jezero - dodaje rukovodilac čuvarske službe.

Iz specijalnog rezevata prirode Uvac, nadaju se da će majske kiše nadoknaditi jesenju sušu koja je iscrpela samo jezero, i da trenutna situacija neće ugroziti turističku sezonu koja predstoji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike