Elvis je pobednik Guče, ali ne zna note! Odmalena su svi mislili da će biti zidar, a on je krišom učio da svira trubu

09.08.2022

18:45

0

24sedam je sa Elvisom Bajramovićem pričao o njegovoj pobedi, srodstvu sa Šabanom Bajramovićem, prvim susretom sa trubom i nastupima

Elvis je pobednik Guče, ali ne zna note! Odmalena su svi mislili da će biti zidar, a on je krišom učio da svira trubu
242416338_4534689599926801_5762212945739753302_n - Copyright privatna arhiva

Elvis Bajramović Bajro ovogodišnji je pobednik Guče, izglasan od stručnog žirija. Ali nije Bajru pobedničko postolje nepoznanica, on je na njemu bio i pre dve godine. Dan nakon pobede, za 24sedam ispričao je kako je Guča izgledala iz njegove vizure, ali i detalje svojih umetničkih početaka. 

- Sa svojim bendom još sabiram utiske, sležu se emocije i preslušavamo snimke našeg nastupa. Kada sam izašao na binu i odsvirao, nisam bio zadovoljan. Rekao sam momcima da možemo mi to mnogo bolje, međutim... pogrešio sam, očigledno - kroz smeh nam kaže Elvis. 

Tanjug
 

Sa liste pesama koju je odobrila Guča, Bajramović je izabrao onu koju izvodi njegov prezimenjak Šaban Bajramović - "Avaj, avaj, mo cavo". Iz priče svojih dedova naslućuje da su možda neki daleki rođaci, ali Elvis ne želi da igra na tu kartu.

- Vrlo je moguće da smo neki dalji rod, ali voleo bih da gradim sopstvenu karijeru na svom imenu i prezimenu, s tim što, naravno, pokojnog Šabana i njegov rad izuzetno cenim, volim i poštujem. Pa izabrao sam baš njegovu pesmu, koja je vrlo zahtevna, posebno kod tog solističkog dela - objašnjava naš sagovornik. 

Kada smo se dotakli samog nastupa, Bajro nam je rekao da su ga emocije savladale na bini, te da mu se činilo kao da je nastup trajao minut. Odsvirao je Šabanovu pesmu koja ima težinu u svakom smislu te reči. 

Za izvođače na Guči važi pravilo da ne znaju note, ali da magiju stvaraju apsolutnim sluhom. 

- Tačno je, malo onih koji sviraju trubu na jugu Srbije poznaje note. Evo, ja prvi ne znam, ali nam je taj dar urođen odmalena. Sa nekih osam godina počeo sam da sviram, a moj sin koji ima šest godina već sad kad otpeva nešto uradi to u tonu, a voli i da peva i da svira - navodi Elvis za 24sedam

Facebook/Elvis Bajro Bajramović
 

U ovogodišnjeg pobednika Guče nisu polagane nikakve nade, jer su njegovi roditelji mislili da će biti zidar, zato što mu je otac taj zanat nosio u genima. Međutim, mali Elvis je krišom učio, kradući umeće od svog brata od ujaka. 

- Deda po majci je bio trubač, svirao je tenor i tokom devedesetih godina je učio mog brata od ujaka, a ja sam samo posmatrao kako mu objašnjava. Jednog dana oni su ga nešto izgrdili i iz sobe je izašao deda, pa moj brat, a truba tenor horna je ostala unutra. Otišao sam, uzeo je i odsvirao ono što su njemu pokazivali. Moj otac je građevinar, i zato su mislili da ja nemam talenta za trubu. Otada sam počeo kod kuće polako da učim i sve više sam napredovao. Onda sam počeo da sviram po selima, slavljima, da bih 2005. osnovao svoj orkestar - seća se Bajramović.

Tanjug

Dogodovštine sa svirki 

Nismo mogli a da ne pitamo jednog profesionalca da li su mu se dešavale zanimljive ili čudne situacije tokom svirki, a Bajro izdvaja dve.

- Svirali smo jednom biznismenu iz Leskovca 2016. godine, kada je dobio sina. Tada smo za samo tri pesme uzeli maltene džak para, ne bih pričao o sumi, ali zaista, previše smo novca dobili. A od neprijatnih bih možda izdvojio situaciju kada su nas terali da sviramo na traktorskoj prikolici u pokretu. Traktor koji bi nas vukao je trebalo da kruži po selu, ali ja sam to morao da odbijem. Objasnio sam im da to nije bezbedno i da u tom trenutku odgovaram za devet glava iz mog benda, za devet porodica - prepričava Elvis događaje na kojima je bio sa orkestrom.

Ipak, Bajramović kaže da su reakcije gostiju gde nastupaju uglavnom pozitivne i da njihovu tačku ljudi jedva čekaju, pa često čuje: "Majstore, hajde uđite, udarite jedan Đurđevdan, Mesečinu, Kalašnjikov, da dignemo sve na noge!" 

Sa titulom pobednika Guče, Elvis se vratio u Bojnik, a ovu medalju u svojoj karijeri posvetio je sebi, svom orkestru i rodnom mestu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike