Baka i deka kod Subotice u sekundi ostali bez krova nad glavom: Kuća se srušila, a oni su čudom ostali živi! Sad im je potrebna naša pomoć

08.08.2022

23:46

0

U kući koja broji vek starosti već nedelju dana pokušavaju da stvore elementarne uslove za život - nemaju ni struje, ni vode, na sve to su bez krova

Baka i deka kod Subotice u sekundi ostali bez krova nad glavom: Kuća se srušila, a oni su čudom ostali živi! Sad im je potrebna naša pomoć
subotica.com

Vremešni bračni par Dušnoki zadesila je nevolja kada im se porodični dom urušio, a samo pukom srećom izbegli su mogućnost da budu i sami zatrpani među dotrajalom građom nabijenice. Nedelju dana kasnije usledilo je rašćišćavanje, da se trošni objekat koliko-toliko dovede u uslove da se u njega mogu vratiti, da imaju krov nad glavom, da se dobro pripreme pred hladnije dane.

Domaćin ima bolove u kolenima, jedva stoji, a danima već, uz pomoć dobrih ljudi, raščišćava šut od urušenog krova koji im se u momentu stvorio u sred doma. Iako su komšije ponudile da oboje prespavaju u njihovom domu, Stipan je ipak odlučio da ostane u dvorištu kuće, prespava na svom kauču.

subotica.com
 

- To se desilo u utorak, preko dana, kada smo žena i ja krenuli da ispraćamo bratovljevog sina koji nas je posetio i prava je sreća što u tom trenutku nije nikoga bilo u kući. Zabat se celom dužinom urušio, sve se sručilo, u momentu se podigla prašina, uspeli smo da se sklonimo - priseća se Stipan Dušnoki, domaćin za portal "subotica.com"

Među prvima priskočile su komšije koje i danas pomažu da Dušnoki imaju toplu posteljinu i obroke. Odmah za njima za problem su se zainteresovali iz rukovodstva MZ "Aleksandrovo".

- Za njihov slučaj saznali smo sutradan, odmah smo uključili Crveni krst, a u narednim danima smo kontaktirali sve nadležne gradske institucije, sa nekima smo nešto rešili, neke odgovore čekamo, a u međuvremenu apelujemo na sve građane dobre volje, koji su u mogućnosti da pomognu sa građevinskim mateirjalom ili mehanizacijom koja bi pomogla u raščišćavanju, da pomognemo porodici Dušnoki da spremno dočekaju zimu - rekao je za pomenuti portal Bojan Nikolić, predsednik Saveta MZ "Aleksandrovo".

Nikolić je istakao da je za obnovu neophodna krovna građa, odnosno grede, daske, noseći stubovi. Takođe, poziv za pomoć otvoren je i za sve ljude koji se iole razumeju u građevinske radove da pokušaju da pomognu.

Da u nevolji nema bližeg roda od komšije pokazalo se i u ovom slučaju. Prva do njih, Verunka Šefčić, komšijama je odmah priskočila, shodno svojim mogućnostima pomogla, pre svega otvorila vrata svog doma.

- Nisam bila kući baš kada im se desila ta nesreća. Potresla sam se kada sam videla šta se desilo i najmanje što sam moglada im ponudim je da se smeste kod mene dok se ne srede. Komšinica je pristala, komšija je odlučio da će spavati u svom dvorištu - objašnjava Verunka.

subotica.com
Komšinica Verunka

A kako je to izgledalo iz svog ugla opisala je Stipanova supruga, Eržebet, koja je pukom srećom izbegla zatrpavanje, samo zato što joj nije bilo teško da prošeta i sprati rođaka.

- Zabat je bio od dasaka, a i zid do njega je bio malo nakrivljen. Odjednom se sve srušilo. Sad je sve puno prašine i dok to ne raščistimo, dok ne pobrišemo prašinu ne možemo da se vratimo unutra. Da nas ne iznenadi kiša za prvu ruku smo pokrili najlonom, pa posle polako, kako stignemo - dodaje Eržebet Dušnoki.

Dušnoki u kući koja broji vek starosti već nedelju dana pokušavaju da stvore elementarne uslove za život - nemaju ni struje, ni vode, na sve to su bez krova. Korisnici su pomoći Crvenog krsta kao socijalno ugrožena porodica, tako da značajnu podršku dobijaju i od ove gradske humanitarne organizacije u vidu osnovnih potrepština, prehrambenih i higijenskih.

Ono što bi im za prvu ruku mnogo značilo je građa, odnosno konkretno materijal za krovnu konstrukciju, ali pre toga i fizička pomoć da se objekat raščiti i dovede u sledeću fazu rekonstrukcije. Ukoliko ste u prilici da pomognete, pre svega u građevinskom materijalu, možete doći lično na adresu Ulica generala Kutuzova 6a (Aleksandrovo) ili pozvati 064-366-00-61 (Stipan).

Bonus video

24sedam/Ljubica Stanković

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: subotica.com