Posle Svetog Ilije sunce sve milije? Srpski meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje tokom avgusta

05.08.2022

12:25

0

Autor: S.Č.

Meteorolog Đorđe Đurić naveo je kada se mogu očekivati topli dani, ali i do kad će potrajati suša koja nedeljama muči poljoprivrednike i srpske reke

Posle Svetog Ilije sunce sve milije? Srpski meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje tokom avgusta
Tan2022-7-19_142056675_1 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Srpski meteorolog Đorđe Đurić najavio je da će u petak i subotu biti veoma toplo, temperatura preko 35°C, lokalno i do 38°C. Međutim, kako je rekao, od nedelje očekuje nas prijatnije i ugodnije vreme. Ipak, pravo osveženje očekuje nas od sledeće sedmice, kada će doći do lokalne pojave pljuskova, uz temperature ispod 30°C.

- Srbiju je zahvatio novi toplotni talas. Danas će biti sunčano i veoma toplo, maksimalna temperatura od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C. U Srbiji će i u subotu biti sunčano i vrelo, a maksimalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C. Zbog visokih dnevnih temperatura, sve aktivnosti na otvorenom u najtoplijem delu dana treba svesti na minimum. Vrednosti UV zračenja biće i dalje veoma visoke, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se duže izlagati suncu bez adekvatne zaštite - napisao je na svom Fejsbuk profilu Đurić.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Od nedelje se, kako kaže, očekuje postepena destiblizacija atmosfere. Sa severa i severoistoka uslediće prodor malo svežije i prijatnije vazdušne mase, ali će biti i dalje toplo, uz maksimalne temperature od 31°C na severu i zapadu do 35°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 32°C. Ugodnijem vremenu doprineće i pojačan severoistični vetar.

- Pre podne će biti sunčano, a posle podne prvo u istočnim, a tokom večeri i noći i u centralnim i zapadnim predelima Srbije očekuje se povećanje oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Na području Srbije od ponedeljak do četvrtka očekuje se promenljivo oblačno i još malo svežije vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova da ponegde bude i grmljavinskih oluja sa gradom i olujnim vetrom - objašnjava poznati srpski meteorolog.

Maksimalna temperatura u mnogim predelima biće ispod 30°C, a u prvoj polovini sledeće sedmice maksimalna temperatura ni u Beogradu neće prelaziti 30°C. Na jugu i istoku ostaće i dalje vrlo toplo, uz temperature iznad 30°C. Iako se u ovom periodu očekuju pljuskovi, oni će ponovo biti neravnomereno raspoređeni, a postojaće predeli u kojima neće biti ni kapi kiše, što će samo pogoršati situaciju sa sušom.

- Situacija sa sušom u mnogim predelima Srbije je vrlo arlamantna, pa čak i u predelima gde je tokom juna i jula palo više kiše od proseka, ali je ta količina padavina pala samo u jednom danu za nekoliko sati, dok je tokom ostalih dana bilo suvo i vrelo. Dakle, padavine koje se očekuju u narednom peripdu, uveliko su zakasnele za oporavak kukuruza, koji trpi katastrofalne posledice suše, a ne očekuje se ni poboljšnje nivoa veoma niskih vodostaja, tako da će situacija na rekama biti vrlo kritična i dalje, sve dok na velikom prostranstvu našeg područja, regiona i centralne Evrope ne bude bilo obilnijih padavina, a situacija sa sušom potrajala bi čak do jeseni - istakao je Đorđe Đurić.

Đorđe Đurić / Printscreen / Youtube
 

Veoma nizak vodostaja ometa i plovidbu većim rekama (Sava i Dunava), ali i veoma loše utiče na živi svet u rekama.

Prema trenutnim prognozama, od sledećeg petka i vikenda na području Srbije ponovo bi bilo sunčano i veoma toplo, pa bi oko 15. avgsuta temperature bile i preko 35°C, a manje osveženje očekuje se oko 18. avgusta.

S obzirom na to je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 27 do 31°C, one će danas i sutra biti za 5 do 7 stepeni više od proseka. Tokom većeg dela sledeće sedmice maksimalne temperature u Srbije biće oko prosečnih vrednosti, da bi potom ponovo sredinom meseca bile za 5 do 7 stepeni više od proseka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike