U Srbiji dosad potvrđena 23 slučaja groznice Zapadnog Nila! Sumnja se da je od posledica ovog virusa preminula jedna osoba

05.08.2022

10:42

0

Autor: S.Č.

Oboljenja su prijavljena sa teritorija Srednjebanatskog (četiri), Južnobanatskog (pet), Južnobačkog (tri) i Sremskog okruga (jedan) i teritorije grada Beograda (10)

U Srbiji dosad potvrđena 23 slučaja groznice Zapadnog Nila! Sumnja se da je od posledica ovog virusa preminula jedna osoba
Ilustracija - Copyright Pixabay/nuzree

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i laboratorijskih kriterijuma (prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) na teritoriji Republike Srbije do 4. avgusta 2022. godine registrovana su 23 potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

Oboljenja su prijavljena sa teritorija Srednjebanatskog (četiri), Južnobanatskog (pet), Južnobačkog (tri) i Sremskog okruga (jedan) i teritorije grada Beograda (10). Smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa tim oboljenjem registrovan je na Srednjebanatskom okrugu.

U sezoni nadzora 2022. godine, do 27. jula 2022. godine u državama Evropske unije (EU), Evropske ekonomske zajednice (EEZ), prijavljeno je ukupno 55 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, od čega u Italiji (42), Grčkoj (12) i Slovačkoj (jedan).

Do 27. jula 2022. godine u sezoni nadzora 2022. godine, smrtni ishodi koji se mogu dovesti u vezu sa oboljenjem od groznice Zapadnog Nila u zemljama Evropske unije (EU), Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeni su u Italiji (pet).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike