Najbolji paraglajdisti Evrope došli u Srbiju: Svakog dana se mogu videti na nebu, a pobednik će biti samo jedan (VIDEO)

29.07.2022

14:15

0

Autor: Maja Kostić

Deset takmičarskih dana će iznedriti najboljeg, a to može biti samo onaj koji je dovoljno dobro spreman i može da izdrži sve

Najbolji paraglajdisti Evrope došli u Srbiju: Svakog dana se mogu videti na nebu, a pobednik će biti samo jedan (VIDEO)
viber_image_2022-07-27_21-39-25-815 - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Najbolji paraglajdisti iz Evrope takmičiće se u Nišu na 16. Evropskom prvenstvu. Takmičarska disciplina je prelet i cilj je da se paraglajderom, bez motora, za što kraće vreme preleti 80 do 120 kilometara. Takmičari su prvog dana pokazali svoju brzinu i istajnost, ali na kraju pobednik je samo jedan.

“Ovde se ocenjuje brzina leta, treba da se obiđu unapred zadate tačke. Takmičarski let traje 3 do 5 sati, na visini od 800 do 2.500 metara. Deset takmičarskih dana će iznedriti najboljeg, a to može biti samo onaj koji je dovoljno dobro spreman i može da izdrži sve”, rekao je organizator takmičenja ispred Vazduhoplovnog saveza Srbije i paraglajding klub “Grunf” iz Niša Goran Vučković.

Učesnici će svakog dana poletati sa poletišta Koritnik i Višegrad iznad sela Oreovac, dok će se zadaci od 80 do 120 kilometara realizovaće pravcima Pirot – Dimitrovgrad, Knjaževac – Zaječar, Leskovac – Vranje, gde su i potencijalni ciljevi.

“Niš ima izuzetne terene za bavljenje ovim sportom. Mi se sada nalazimo na 1000 metara nadmorske visine, a iskustvo je pokazalo da su takva poletišta bilo gde u svetu najbolja. S druge strane ruža vetrova je veoma povoljna i ovaj teren spada u vodeće svetske terene.

U ženskoj konkurenciji nadmetaće se osam pilotkinja, jedna od njih je Klaudija Bulgakov iz Poljske koja se takmiči od svoje 17 godine , a leti pune 23 godine.

“Nisam prvi put ovde, učestvovala sam i na drugim takmičenjima koja su bila organizovana u Nišu. Ovde dolazim od 2004. godine i mislim da je organizacija u Srbiji jedna od najboljih u svetu. Vremenski uslovi su jako dobri tako da očekujem sjajnu trku”, kazala je Klaudija.

24sedam/Maja Kostić
 

Ona dodaje, da je Srbija jako zanimljiv izbor za Evropsko prvenstvo. Kada se sprema za let, pre svega vodi računa o opremi, nakon toga pokuša da vizualizuje “put” kojim će ići i na kraju isključuje sve spoljne uticaje i kreće u trku.

“Nije mnogo žena bilo na ovim takmičenjima, ali poslednjih godina pojavile su se takmičarke koje rade neverovatne stvari i koje pokazuju da možemo da pariramo muškarcima u ovom sportu. Konkurencija je sve veća što je dobro za žene u ovom sportu”, rekla je Klaudija.

Ona je dodala, da je Srbija prelepa iz vazduha i da bi svi trebalo da je dožive i na ovaj način.

U naredne dve nedelje na nebu iznad Niša biće organizovano 11 trka na kojima će se odlučiti pobednička reprezentacija , ali i pojedinac u muškoj i ženskoj kategoriji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike