Oprez ako po vrućini nosite hranu na posao! Nutricionista upozorava: Jednu namirnicu svi vole u salati, a jako je opasna!

31.07.2022

06:10

0

Nutricionistkinja Branka Mirković ukazala nam je na nekoliko obaveznih postupaka ukoliko hranu pripremamo kod kuće, a onda je nosimo na posao

Oprez ako po vrućini nosite hranu na posao! Nutricionista upozorava: Jednu namirnicu svi vole u salati, a jako je opasna!
hrana profimedia-0092304007 - Copyright Profimedia

Ručak na poslu nekada zadaje veće glavobolje nego ručak kod kuće. Poručiti iz nekog restorana brze hrane, kupiti u pekari ili ipak poneti od kuće? Ako je poslednja opcija ona kojoj pribegavate, tokom leta trebalo bi da se pridržavate saveta stručnjaka.

Nutricionistkinja Branka Mirković ukazala nam je na nekoliko obaveznih postupaka ukoliko hranu pripremamo kod kuće, a onda je nosimo na posao.

Pixabay
 

- Prvo bih svima posavetovala da ako nešto od hrane nose, da to budu trajni suhomesnati proizvodi, kao što su pršuta, šunka ili kačkavalji. Ukoliko želite da nosite termički obrađenu hranu, pripremite je dan ranije i ostavite da se dobro ohladi. Naglasila bih da je potrebno dobro ispeći, ispržiti ili skuvati hranu, kako bi se sprečila mogućnost kvarenja - kaže Mirkovićeva za 24sedam.

Važno je da napomenemo da kod namirnica koje su pre spremanja počele da se kvare, termičkom obradom nećete moći da "izvučete" stvar. Što se tiče mesa, posebno treba obratiti pažnju na piletinu, zbog bakterija koje ona može sadržati u sebi.

Naša sagovornica dodaje i da tokom vrućina ne bi trebalo kupovati sireve i kajmak na pijaci, posebno ako se uzme u obzir da su mlečni proizvodi zbog svojih sastojaka lako kvarljivi.

- Kada su salate u pitanju, moja preporuka je da za obrok ponesete papriku, jer ona može da izdrži visoke temperature, eventualno krastavac u kori. Ono što nikako ne preporučujem jeste  paradajz, zato što on veoma loše reaguje na toplotu, em se kvari, em gubi ukus - navodi nutricionistkinja.

Kako spremati jaja?

U slučaju da za svoj obrok od kuće nosite obarena jaja, Branka Mirković napominje da je najvažnije kako se ona odlažu na hlađenje.

- Moj savet vam je da ih uveče obarite i odvojite od ljuske, jer ako prenoće u opni i u takvom stanju ih držite sutradan van frižidera, postoji rizik da se pokvare - objašnjava Branka Mirković za 24sedam.

Profimedia
 

Kako proceniti da li je hrana ispravna?

Prema rečima Mirkovićeve, veoma je važno proceniti da li je hrana koju smo doneli od kuće ostala u dobrom stanju tokom našeg puta i izlaganja suncu.

Ispravna hrana je ona koja je od trenutka vađenja iz frižidera do trenutka konzumacije zadržala temperaturu tela. Reper da je hrana pokvarena je temperatura hrane preko navedene.

- Kod trovanja je specifična situacija ta da ne reaguje svaki organizam isto. Neko odreaguje odmah, pa ubrzo dobije dijareju ili počne da povraća, dok nekome može duže da se zadrži u crevima bakterija i tek posle nekog vremena da se ispolji - kaže Mirkovićeva.

Foto: DIMAK Serbia
 

Druga upozorenja tokom vrućina

Navodeći preporuke za konzumaciju hrane i pića tokom leta, nutricionistkinja Branka Mirković upozorava da je idealno piti vodu, ali onu koja je rashlađena na osam do devet stepeni. Takođe, treba izbegavati ljute paprike i namirnice koje greju, jer to podstiče krvne sudove da izbacuju više znoja.

Ako vama ili nekome oko vas pozli, potrebno mu je dati vodu, ali i komadić slatke i slane hrane. Može čak i malo same soli ili šećera.

- Smanjite unos mlečnih proizvoda, jaja i proteina uopšte. Preporučujem da jedete što više povrća, kao i voća koje treba podeliti u dve-tri porcije od po 200 grama. Nikako energetska i gazirana pića, osim, eventualno, mineralne vode - rekla je na kraju razgovora Branka Mirković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike