Radovan je skočio u reku i ostao nepokretan! Na TikToku njegov apel je videlo 85.000 ljudi, ima samo jedan cilj - da stane na noge (VIDEO)

26.07.2022

11:45

1

Nije bio svestan da mu se dogodila stravična nesreća, koja će mu potpuno promeniti život. Danas je njegova jedina želja da opet koristi svoje ruke i noge

Radovan je skočio u reku i ostao nepokretan! Na TikToku njegov apel je videlo 85.000 ljudi, ima samo jedan cilj - da stane na noge (VIDEO)
Radovan Radojičić (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Radovan Radojičić (33) rođen je u Lukovskoj banji, a njegovo detinjstvo nije bila nimalo bezbrižno. Sa samo tri godine ostao je bez majke, koja je preminula od karcinoma. Kao šesnaestogodišnjak je postao siroče, jer mu je i otac preminuo, a poslednja velika tragedija odigrala se 2. avgusta 2009. godine kada je skokom u reku slomio vrat i ostao nepokretan.

Sa svega 19 godina otišao je u rodni kraj, kako bi proslavio krsnu slavu, Svetog Iliju. Sa društvom je izašao na rečicu koja protiče nedaleko od njegove kuće. Bilo je toplo, a momci su skakali u vodu u stilu dobro poznatih "bombi i lasta" sa ograde mosta koji je prelazio preko reke.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Radovan se popeo na ogradu mosta, prisutni su ga bodrili, čekajući svoj red za piruetu. Skočio je u vodu i udario u dno. Pukao mu je vrat, ali toga nije bio svestan.

- Oko mene se odjednom podigao mulj i kada sam otvorio oči sve je bilo mutno. Pokušao sam da plivam, ali nisam mogao i počeo sam da se davim. Jedini deo tela koji sam mogao da pomeram bila je glava, njome sam mahnito mlatio, ne bi li drugovi videli da sam u opasnosti - počinje priču sećanjem na stravičan događaj Radovan.

Njegova borba za goli život trajala je oko minut, jer su, srećom, drugari videli da se nešto ozbiljno događa i da se ne šali. Izvukli su ga oprezno iz vode i ubrzo je hospitalizovan. Tek tada je krenula Radovanova bitka, koja traje i danas.

Živi sam u stanu u Beogradu, a kako kaže na bolan način je naučio da su nam prijatelji druga porodica. Zbog dijagnostikovane kvadriplegije, odnosno paralize koja rezultuje apsolutnim gubitkom pokreta u sva četiri ekstremiteta kao i trupu, za većinu aktivnosti potrebna mu je nečija pomoć. Sreća u nesreći je Radovanova nesalomiva volja, entuzijazam i osmeh!

U svojoj sobi sanja da jednom uspe sam da se okupa, spremi sebi jelo ili povremeno u toku dana stane na noge. Za to smo mu potrebni operacija na Tajlandu i mi! Cena operacije sa svim propratnim troškovima koštala bi 60.000 evra.

- Svestan sam koliko je bolesne dece kojima je novac potrebniji, jer su ona životno ugrožena, ali isto tako želeo bih da svoje naredne godine provedem u boljem fizičkom stanju, odnosno samostalniji. Tužan je osećaj kada bilo koja vaša fiziološka potreba ili aktivnost zavisi od drugih. Nemam skoro nikoga na svetu, zato bih voleo da starost dočekam oslanjajući se na svoje ruke i noge - navodi Radojičić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako je živeti sa kvadriplegijom?

Internet je Radovanu otvorio brojne mogućnosti, pa često snima za TikTok i deli različite informacije sa drugim korisnicima. Međutim, društvene mreže sa sobom nose i niz loših strana. U početku su ga uvredljivi komentari doticali, ali je vremenom shvatio da onaj ko kod njega vidi samo kolica i njegov invaliditet, ne treba uopšte da ga gleda. Život ga nije mazio, ali mu je zato dao snagu za sve nevolje koje su ga snalazile na surovom putu.

- Desilo mi se svega nekoliko neprijatnih situacija, a dve se odlično sećam. Prva je bila kada sam čekao drugara na ulici, u hladu, a žena je prišla i dala mi novac. Rekao sam joj da ja nisam prosjak, već da čekam prijatelja i ona se rasplakala. Pretpostavljam da je ljudima asocijacija da osobe sa invaliditetom prose i svestan sam da ta gospođa nije namerno izazvala ovu situaciju. Druga je bila vrlo namerna i ciljana. Komšija mi je u prodavnici, u redu na kasi, kada je video da sam kupio 6-7 piva, dobacio: "Da tebi to nije malo mnogo?". Zapitao sam se: "Je l' ja kao invalid ne mogu da popijem neko pivo sa društvom tokom Lige šampiona?" - prisetio se Radovan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ipak ovakve scene ne mogu da bace senku na empatiju i podršku većine koju Radovan dobija kada ide u prodavnicu, prelazi ulicu ili otvara vrata zgrade - sugrađani mu pomažu.

Fondacija Budi human

Radovan već više od osam godina rehabilitacijama pokušava da povrati funkcije svog tela, ali da bi to bilo skoro kao pre nesreće, potrebna mu je operacija matičnim ćelijama na Tajlandu.

Novac mu je potreban i za kupovinu ortopedskih pomagala, za kupovinu lekova i medicinskog potrošnog materijala, za troškove puta, za specijalističke preglede, kao i za laboratorijske analize.

Da Radovan ponovo prohoda!

Budi Human
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike