Srpska haubica Nora B-52 u američkom naoružanju? Aleksandar na testu vojske SAD (VIDEO)

19.12.2020

22:54

0

Autor: I. K./M. I.

Međunarodne kupce artiljerijskog naoružanja posebno privlači kvalitet srpskog oružja ali i konkurentna cena

Srpska haubica Nora B-52 u američkom naoružanju? Aleksandar na testu vojske SAD (VIDEO)
Youtube printscreen

Srpska samohodna haubica “Aleksandar” ima šansu da se nađe u naoružanju vojske SAD, ako prođe test na vojnom poligonu u Jumu početkom 2021. i naravno, pobedi konkurenciju.

Vojska SAD naime traži novu samohodnu artiljerijsku platformu za opremanje svojih visoko pokretnih brigada koje trenutno koriste vučne haubice M777.

Pročitajte još:

Prema pisanju magazina The Drive, u konkurenciji za pojačanje ovih jedinica američke vojske su kompanije iz Izraela, Švedske, SAD, i – Srbije!

Proizvođači iz pomentih zemalja će učestvovati na bojevom gađanju na vojnom poligonu u Jumi u Arizoni) početkom sledeće godine.

Kako navodi portal War zone, srpska kompanija Jugoimport preko svog američkog partnera Global Militari Products (GMP) poslaće na probu “Aleksandra” najnoviju varijantu samohodne haubice kalibra 155 mm Nora B-52, čiji je razvoj započeo Vojno-tehnički institut u Beogradu početkom 2000-ih.

“Aleksandar” kao najnovija verzije sistema Nora B-52 predstavljen 2017. godine ima višestruka poboljšanja, uključi računarsko upravljanje vatrom, auto-punjač sa magacinom od 12 projektila, kao i prostor za skladištenje još 24 granate na kamionu. “Aleksandar”, ima potpuno redizajniranu kupolu, a sve postojeće verzije Nora B-52 koriste modifikovanu šasiju kamiona 8×8 iz FAP-a.

Brzina kojom gađa “Aleksandar” je 6 granata u minuti, što je brže od “Nore”. Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku “udari i beži”. “Aleksandar” je apsolutno automatizovan, pa je vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

Inače međunarodna vojnotehnička struka našu vojnu industriju klasifikuje kao prilično jaku kada je u pitanju tehnološka osposobljenost za proizvodnju dalekometnih artiljerijskih oruđa (samohodne haubice, višecevni lanseri raketa i operativno-taktički raketni sistemi).

Ono što posebno privlači međunarodne kupce artiljerijskog naoružanja sa žigom (Made in Serbia), je njegov kvalitet ali i konkurentnost kada je u pitanju cena.

Nedostatak konkurenata iz SAD na ovom nadmetanju proističe iz činjenice da se američka vojska, a i njihova industirja, do sada malo interesovala za ovu vrstu naoružanja.

Pročitajte još:

U svakom slučaju, sama činjenica da se srpski “Aleksandar” našao u prilici da postane deo naoružanja američke vojske dovoljno govori koliko srpska vojna industrija ide u korak s vremenom i prati svetske trendove.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti