Prete li nam nove poplave? Sutra kiša čitav dan! Nevreme počinje večeras, a jedan deo Srbije biće najugroženiji

07.07.2022

08:30

0

Na kraju svakog tropskog talasa dolazi do nepogoda praćenih kišom i gradom, kaže meteorolog Ivan Ristić

Prete li nam nove poplave? Sutra kiša čitav dan! Nevreme počinje večeras, a jedan deo Srbije biće najugroženiji
Tan2022-7-5_215412876_0 - Copyright Tanjug/Biljana Radeka

Nevreme koje je u utorak uveče zadesilo Srbiju izazvalo je poplave u mnogim delovima zemlje, naročito gradovima poput Beograda, Nove Varoši, Kruševca i Smedereva.

Kiša je u pojedinim gradovima padala i po sat vremena, a u nekim delovima Srbije morala je da dejstvuje protivgradna odbrana.

Uprkos velikoj količini padavina, kiša nije baš toliko dugo trajala, pa je ostalo nejasno zbog čega su se u pojedinim gradovima i Beogradu nivoi dizali i preko jednog metra.

Meteorolog Ivan Ristić objašnjava za 24sedam da je, zapravo, problem u tome što je bio dug sušni period pre kiše, pa je tlo bilo suviše suvo da primi odjednom veću količinu vode.

- Uvek na kraju tropskog talasa, kada stiže hladniji vazduh, dolazi do nepogoda praćenih kišom i gradom - kaže meteorolog Ivan Ristić.

Pixabay
 

Prema njegovoj prognoz, već večeras se može očekivati novi hladniji dan u Srbiji.

- U noći između četvrtka i petka Vojvodinu će zahvatiti novo jače naoblačenje sa pljuskovima kiše, grmljavinom i pojačanim severozapadnim vetrom. U petak u celoj zemlji oblačno, vetrovito, sveže, povremeno sa kišom. Očekuju se velike količine kiše, pa bi slivnike trebalo očistiti gde je to moguće i tako smanjiti mogućnost ponovnih poplava. Maksimalna temperatura u većini mesta biće oko 20 stepeni celzijusa, tako da će naša zemlja u petak biti jedan od najhladnijih i najkišovitijih delova Evrope - objasnio je meteorolog.

Tanjug/Rade Prelić
 

Međutim, on ne smatra da će doći do novih poplava poput onih od srede uveče.

- Neće biti tolikih nepogoda, ali se lako može desiti da kiša pada čitav dan. Samo što će to više biti nešto poput jesenje kiše, a ne velika količina padavina odjednom. Ipak, na jugu zemlje može da bude problema. Verujem da će sada zemlja moći da primi više vode - kaže Ristić.

Već u subotu se, prvo na severu a do kraja dana i u ostalim delovima Srbije, očekuje prestanak kiše i smanjenje oblačnosti.

- U popodnevnim časovima očekuju se lokalni pljuskovi kiše sa grmljavinom. Vetar umeren severozapadni, maksimalna temperatura u manjem porastu u odnosu na petak i kretaće se između 20 i 25 stepeni celzijusa. U nedelju smena sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa grmljavinom. Vetar umeren severozapadni, temperatura bez bitnije promene - rekao je meteorolog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike