Vlada saopštila - završni ispit prošao bez problema! Polagalo 64.358 učenika

05.07.2022

11:10

0

Autor: J.S.J.

Vlada saopštila - završni ispit prošao bez problema! Polagalo 64.358 učenika
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Završni ispit i uvid u rezultate na portalu Moja srednja škola ove godine su prvi put prošli su bez problema, saopštila je Vlada Srbije. Nakon značajnih unapređenja u procesu sprovođenja male mature na kojima Vlada Srbije sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za IT i eUpravu radi prethodnih godina, ove godine je sve proteklo regularno i bez ijednog propusta.

Ove godine je na završni ispit ukupno je izašlo 64.358 učenika. Rezultati završnog ispita su objavljeni na portalu Moja srednja škola i dostupni su na uvid roditeljima od 20 časova u četvrtak 30. juna, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Od 20 časova 30. juna do 18 časova 3. jula, 27.184 jedinstvenih ulogovanih korisnika je pogledalo rezultate završnog ispita preko portala Moja srednja škola.

Na ovom portalu, preko šifre učenika, 133.469 korisnika je videlo rezultate. Ukupan broj podnetih prigovora na rezultate prvostepenoj komisije je 4.264, a do promena bodova došlo je u 1.337. Drugostepenoj komisiji upućeno je 669 prigovora, a usvojeno 109. njen rezultat.

Digitalizovane testove završnog ispita, kojih je bilo ukupno 185.681, pregledalo je ukupno 4.128 nastavnika, a obuku za pregledanje testova prošlo je ukupno 12.858 nastavnika.

Prvi put ove godine učenicima je omogućena i priprema za završni ispit preko funkcije eVežbaonica na portalu Moja srednja škola. eVežbaonica, koju je dostupnom učinio Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, puštena je u funkciju 10. juna i do 30. juna je urađeno skoro 300.000 testova, odnosno blizu 6 miliona zadataka.

Kao što je ranije najavljeno, i ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

U ovaj jedinstven projekat koji podrazumeva unapređenje procesa realizacije završnog ispita i uspostavljanje portala Moja srednja škola koji građanima omogućava niz elektronskih usluga za potpuni onlajn-upis učenika u srednju školu Vlada Srbije je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu do sada uložila preko 49 miliona dinara.

 

Bonus video

Instagram/serbialive_beograd

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike