Fatalni slučajevi groznice Zapadnog Nila potvrđeni u Vojvodini: Ipak, to nije jedina lokacija u Srbiji gde ima zaraznih komaraca!

08.08.2021

07:55 >> 07:56

0

Autor: J.B.O.

Preminuo je muškarac od 63 godine i žena od 50 od posledica zaraze

Fatalni slučajevi groznice Zapadnog Nila potvrđeni u Vojvodini: Ipak, to nije jedina lokacija u Srbiji gde ima zaraznih komaraca!
Copyright Pixabay

Prva dva slučaja oboljevanja ljudi od virusa Zapadnog Nila potvrđena su ove godine u Srbiji i to u Južnobačkom i Sremskom okrugu, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Nažalost, kako je obelodanjeno, oba su se završila smrtnim ishodom, a reč je o muškarcu od 63 i ženi od 50 godina koji su, kako se napominje, imali “pridružena hronična oboljenja”.

Pročitajte još:

– Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 27. jula 2021. prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima “Culex pipiens” na šest lokacija na teritoriji Pančeva i dve lokacije na teritoriji grada Beograda – stoji u izveštaju “Batuta”.

Do 30. jula i u zemljama Evropske unije (EU) u humanoj populaciji prijavljeno je oboljevanje od groznice Zapadnog Nila, u Italiji. Od početka sezone 2021. u zemljama EU prijavljena je jedna epidemije izazvana virusom Zapadnog Nila među konjima, dok nijedna nije registrovana među pticama, piše Blic.

Pixabay

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca koji je i prenose. Za naše geografsko područje karakteristično je da oni postaju aktivni u proleće, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj slučajeva se prijavljuje tokom avgusta meseca. Dakle upravo u ovom periodu!

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana među ljudima na teritoriji Srbije krajem jula meseca 2012. godine. U periodu od 2012. do 2020. na teritoriji naše zemlje registrovana su 1.032 slučaja groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osoba (<1 -odsto), dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Pročitajte još:

Simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike