Uputstvo za male maturante: Detaljan postupak popunjavanja liste želja, kod dva koraka posebno budite oprezni

04.07.2022

10:53

0

Veoma je važno da đaci i njihovi roditelji naprave najbolju taktiku

Uputstvo za male maturante: Detaljan postupak popunjavanja liste želja, kod dva koraka posebno budite oprezni
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Još jedan u nizu koraka, koje mali maturanti moraju da načine, pre nego upišu srednju školu, jeste predaja liste želja. Iako sve deluje vrlo jednostavno, ipak nije baš tako i đaci bi trebalo da obrate pažnju na nekoliko stvari, kako bi završili u željenoj školi.

Veoma je važno da đaci i njihovi roditelji naprave najbolju taktiku, da ne isključe nijednu opciju rukovodeći se bodovima koji su prethodnih godina bili potrebni za upis neke škole ili smer, ali i da ne odu u totalno drugu krajnost i konkurišu isključivo za ustanove za koje nemaju dovoljno poena. Baš kao i da ne naprave neke "tehničke greške".

Elektronski ili lično

I ove godine lista želja moći će da se podnese elektronskim putem i lično u školama. Prva opcija je moguća preko portala "Moja srednja škola", uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do srede 6. jula. Oni koji ne iskoriste prednost elektronske opcije, listu želja mogu podneti u papirnom obliku, lično u svojim osnovnim školama u sredu i četvrtak, 6. i 7. jula.

Ako se odlučite za klasičnu opciju, obrazac za listu želja se kupuje u prodavnicama "Prosvetnog pregleda". Savet je da obavezno kupite više obrazaca da biste imali rezervu ako pogrešite pri popunjavanju.

Lični podaci đaka

Veoma je važno da na ispravan način, kako je na njemu detaljno naznačeno, popunite sam obrazac jer u suprotnom on neće biti validan!

Neophodno je uneti ime i prezime učenika, kao i jednog roditelja. Zatim jedinstvenu šifru, broj koji je svaki učenik dobio pre polaganja testova u okviru završnog ispita, treba upisati u vrhu liste želja, a ispod i naziv osnovne škole koju su učenici završili, kao i mesto u kom se ona nalazi.

Konačno, popunjenu listu želja mora da potpiše jedan od roditelja, zbog čega je potrebno da učenici dođu sa jednim od roditelja u školu.

Kalendar male mature

5.jul - konačni rezultati testova

5-6.jul - predaja liste želja elektronskim putem

6-7.jul - predaja liste želja direktno u školama

13.jul - objavljivanje rasporeda đaka po školama

14-20.jul - upis u škole elektronskim putem

14-15.jul - upis direktno u srednjim školama

14.jul - početak drugog upisnog kruga za neupisane

Šifra od 11 znakova

Nakon što pravilno budu popunjeni podaci o samom učeniku, njegovoj bivšoj školi, veoma je važno da i ostatak liste želja bude "po propisu".

Naime, šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom, onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Obavezno proverite tačnost upisane šifre jer je ona najznačajniji podatak na listi želja. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.

Naziv škole se upisuje u polje pored šifre željenog obrazovnog profila, a naziv obrazovnog profila je dodatna informacija kojom se potvrđuje da je obrazovni profil koji je naveden šifrom željeni smer te srednje škole. Na listi želja mora se napisati celokupni naziv obrazovnog profila onako kako je napisan u Konkursu. Na kraju proverite da li se sve tri stavke koje se moraju upisati poklapaju.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Spisak sa čak 20 želja

Na listi želja đaci uz pomoć roditelja mogu da upišu čak 20 smerova, pa čak i 20 škola u kojima bi želeli da nastave svoje školovanje.

Prva i osnovna stvar je da učenik prilikom popunjavanja ove liste, školu i smer koju bi najviše voleo da upiše, stavi pod broj jedan, pa onda redom po afinitetu da popuni listu od minimum 10 škola, odnosno profila, mada se preporučuje da se popuni svih 20 opcija.

Ovde često zna da dođe do velike greške, da đaci (i roditelji) navedu samo dve-tri škole, a da se na kraju ispostavi da nisu imali dovoljno bodova za njih, pa učenici ostaju neupisani i moraju da čekaju sledeći upisni rok.

Međutim, postoji i obrnuta greška, da đaci ne upišu omiljenu školu ili smer jer su uvereni da neće imati dovoljno poena, a kasnije se ispostavi da to nije bio slučaj.

Profimedia
 

Koliko treba bodova

Važno je da se učenici (i roditelji) pre podnošenja spiska informišu koji je to broj bodova koji se tražio za određene škole i smerove prethodnih godina, ali uz naznaku da on zna da varira od godine do godine. Do oscilacija neophodnog broja bodova dolazi iz pojedinačnih razloga, kao što su manje ili veće interesovanje za određenu školu, povećan ili smanjen broj odeljenja u željenoj školi ili pak iz globalnih, poput promene sistema bodovanja male mature i lakših ili težih zadataka na samoj maloj maturi.

Kada su ovi pojedinačni razlozi u pitanju, treba znati da ima gimnazija u Beogradu, na primer, za koje je pre pret godina bilo potrebno 92-95 poena za upis, a sada je taj prag spao na 80-83. Kako objašnjavaju upućeni, jednostavno nisu na dobrom glasu jer slove za - preteške!

Bodovi po sistemu 60+40

Raspored učenika po školama vršiće se na osnovu učinka u osmoletkama i na prijemnom ispitu i to po sistemu 60+40. Đaci mogu da osvoje maksimalnih 100 poena (mogu i više uz nagrade na takmičenjima), a bodovi iz osnovne škole se računaju na osnovu učinka u šestom, sedmom i osmom razredu, tako što se ukupan prosek množi sa četiri. Na primer, ako je neko bio vukovac, onda će to biti 5,00 + 5,00 + 5,00 x 4, što daje 60 bodova. A oni koji su, na primer, imali prosek 4,50, preneli bi 54 poena. Na maloj maturi đaci mogu da osvoje 40 poena i to po 13 sa testova iz srpskog/maternjeg jezika i matematike, a 14 sa kombinovanog.

Variranje potrebnih poena

Još važnije promene zbog kojih dolazi do variranja broja neophodnih poena za upis su globalne, na nivou cele Srbije, svih škola. Do 2018. je, na primer, bodovanje vršeno po sistemu 70 poena iz osnovne škole i 30 sa testa, a od tada je promenjeno na 60+40, pa je samim tim došlo i do promene ukupnog broja poena neophodnog za upis u neku školu.

Još veća promena viđena je zbog korone poslednjih godina. Naime, testovi su bili prilično lakši nego ranijih godina, pa su đaci na ispitima postizali znatno bolje rezultate nego ranije, samim time je bio neophodan i veći broj ukupnih poena za upis u pojedine škole. Procene su, na primer, da je za upis u istu školu prošle godine bilo potrebno od tri do čak šest poenta više nego dve godine ranije.

Sedam dana neizvesnosti

Dakle, za popunjavanje liste želja potrebni su vreme i dobra taktika. A onda sledi još nedelju dana neizvesnosti. Konačan rezultat znaće se 13. jula kada će biti objavljen raspored učenika po školama i smerovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike