Detaljna vremenska prognoza za jul: Naredne nedelje paklene vrućine, onda kiša, pa novi talas vrućina! Temperature čak 40 stepeni!

30.06.2022

16:05

0

Autor: R.M.

U julu će se smenjivati velike vrućine i kišni periodi

Detaljna vremenska prognoza za jul: Naredne nedelje paklene vrućine, onda kiša, pa novi talas vrućina! Temperature čak 40 stepeni!
24sedam/Katarina Mihajlović

Termobarički greben, koji je krajem juna uslovio veoma toplo i sparno vreme iznad Apeninskog i Balkanskog poluostrva, početkom jula počeće da slabi i da se polako premešta prema Pirinejskom poluostrvu, to jest Španiji, kaže za 24sedam meteorolog Ivan Ristić.

On kaže da se ovaj toplotni talas najviše osetio na Siciliji, gde su temperature bile i preko 40 stepeni Celzijusa, a zbog suše su izbili brojni požari. Istovremeno, nad zapadnom Evropom jača Azorski anticiklon, koji će omogućiti da serija talasa vlažnog i svežijeg vazduha stigne do naše zemlje.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- U petak, 1. jula, u većem delu zemlje pretežno sunčano, veoma toplo i sparno. Vetar slab promenljivog pravca. Maksimalna temperature u većini mesta oko ili malo preko 35 stepeni Celzijusa. U subotu, 2. jula, uticaj oslabljenog talasa vlažnog i nešto svežijeg vazduha. Tokom dana lokalni razvoj oblačnosti koji će u popodnevnim časovima usloviti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Vetar povremeno umeren severozapadni. Maksimalna dnevna temperatura u manjem padu - kaže on.

Već od nedelje, 3. jula, pa do srede, 6. jula, toplo i sparno sa dosta sunčanih intervala.

- Ponegde, uz dnevni razvoj oblačnosti postoje uslovi za pljuskove kiše sa grmljavinom. Maksimalna temperatura u tom periodu biće iznad proseka za mesec jul i kretaće se od 30 do 35 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 20 do 25 stepeni Celzijusa na planinama. U sredu, 6. jula, povećanje oblačnosti tako da se u popodnevnim i večernjim satima očekuju pljuskovi kiše praćeni grmljavinom, gradom i pojačanim vetrom. To je najava dolaska osveženja i promenljivog vremena koje će potrajati skoro sve do polovine jula - dodaje on.

- Od četvrtka, 7. jula i narednih sedam dana, očekuje se serija talasa vlažnog i svežijeg vazduha sa severozapada, koji će usloviti smenu sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Maksimalna temperatura u ovom periodu u osetnom padu i biće oko proseka za mesec jul i kretaće se od 25 do 30 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 15 do 20 stepeni Celzijusa na planinama - kaže Ristić.

24sedam/Privatna arhiva
Ivan Ristić

Krajem druge i početkom treće dekade postepena stabilizacija vremena i porast temperature sa sve ređom pojavom pljuskova kiše, to jest sve dužim intervalima između talasa vlažnog vazduha.

- To je najava toplotnog talasa tokom treće dekade jula sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa, to jest kada spoljašna temperatura dostigne ili prestigne našu telesnu. U nedelju, 24. jula, temperatura ponegde može preći i 40 stepeni Celzijusa - kaže on.

Krajem jula i početkom avgusta manje osveženje koje će nam prijati nakon toplotnog talasa sredinom treće dekade jula. Treba napomenuti da se nakon vrlo visokih temperatura mogu desiti jake lokalne nepogode koje mogu naneti kako štetu usevima tako i ljudima, zato treba biti oprezan na samom kraju toplotnih talasa.

- U danima sa malo oblaka pažnju treba obratiti na UV indeks koji će biti blizu svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10, tako da treba biti na oprezu i primeniti sve vrste zaštita. U julu obično ima duplo manje padavina nego u junu. U julu je u proseku 9 dana sa padavinama, 6 dana sa grmljavinom, kada padne oko 60 litara kiše, koja je uglavnom u vidu pljuskova. Očekuje se promenljivo vreme krajem prve i početkom druge dekade kao i jedan toplotni talas u trećoj dekadi meseca - rekao je Ristić.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti