Još jedan pakleni dan pred nama: Temperatura i do 37 stepeni, a evo kako da "preživite"

30.06.2022

04:35

0

Jutarnja temperatura od 14 do 24, a najviša dnevna od 33 do 37 stepeni

Još jedan pakleni dan pred nama: Temperatura i do 37 stepeni, a evo kako da "preživite"
Tan2022-6-25_135813767_3 - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

U Srbiji će danas preovlađivati sunčano i veoma toplo vreme, sa najvišim dnevnim temperaturama od 33 do 37 stepeni.

Posle podne tek ponegde u brdsko-planinskim predelima, uglavnom na zapadu, jugozapadu i jugu, uz lokalni razvoj oblačnosti, kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura od 14 na jugoistoku do 24 u košavskom području, najviša dnevna od 33 do 37 stepeni, saopštio je RHMZ.

U Beogradu sunčano i veoma toplo.

Vetar slab jugoistočni.

Jutarnja temperatura od 21 do 24, najviša dnevna oko 35 stepeni.

Tanjug/Tara Radovanović
 

U Srbiji do 7. jula pretežno sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 33 do 37 stepeni, a ponegde se očekuju i tropske noći.

Do kraja perioda posle podne u brdsko-planinskim, a u subotu i krajem perioda ponegde i u ostalim krajevima, uz lokalni razvoj oblačnosti, pljuskovi s grmljavinom.

Kako da se ponašamo tokom velikih vrućina?

Podrazumeva se da treba izbegavati boravak napolju, direktno izlaganje suncu i fizičke aktivnosti. Međutim, ukoliko ipak moramo da idemo napolje, prema mišljenjima stručnjaka, važno je obratiti pažnju na važne činjenice.

Važno je leći ranije, dobro se odmoriti i piti dosta tečnosti.  Dobro bi bilo nositi što tanju garderobu svetlijih boja i od prirodnih materijala, kao što su lan i pamuk, zatim šešir, naočare za sunce i nanositi kremu sa zaštitnim faktorom. 

Tanjug/Tara Radovanović
 

Smatra se da je najbolje piti običnu vodu i ne unositi ono što ubrzava metabolizam. Poželjno je umereno jesti što laganiju hranu. Ukoliko se puno znojite, neophodno je nadoknaditi nivo soli u organizmu nečim slanim.

 

 

Poželjno je ujutru i uveče provetravati  prostorije u kojima boravite. Prilikom tuširanja je bitno da se ne koristi previše hladna ili topla voda.

Deci, trudnicama i starijim ljudima, kao i hroničnim bolesnicima preporučuje da se što više odmaraju, izbegavaju zadržavanje na otvorenom prostoru i fizičke aktivnosti. 

Savetuje se da bebe i kućne ljubimce ne treba izlagati vrućini, odnosno, izvoditi napolje. I nikako ne prekrivati dečija kolica pelenom ili nekom tkaninom.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike