Dan kada se sa vlasti povukao "čika Pera"! Kraljevska ovlašćenja od starog kralja dobio je njegov sin Aleksandar!

22.06.2024

07:07

0

Autor: I. P.

U balkanskim ratovima je kao vrhovni komandant predvodio do pobede srpsku vojsku

Dan kada se sa vlasti povukao "čika Pera"! Kraljevska ovlašćenja od starog kralja dobio je njegov sin Aleksandar!
Aleksandar I Karađorđević - Copyright Profimedia

Na današnji dan 1914. godine - kralj Petar I Karađorđević povukao se s vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. godine postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon smrti oca 1921. godine postao je kralj. 

Vladavina kralja Petra I obeležena je razvojem parlamentarne demokratije, ubrzanim privrednim razvojem, kulturnim napretkom i slobodom štampe.

Tokom vladavine “Njegovog veličanstva svetog starca”, kako su ga nazivali u Francuskoj, ojačane su političke i kulturne veze sa južnoslovenskim narodima, a pod njegovim žezlom Srbija je bila Pijemont slobode, ideal ustavnog uređenja i žarište napretka u tom delu Evrope.

Wikipedia
Kralj Petar I

Posle zbacivanja sa prestola 1858. godinje njegovog oca kneza Aleksandra Karađorđevića, živeo je u inostranstvu i završio je Vojnu akademiju u Sen Siru i višu Vojnu akademiju u Mecu. Učestovao je kao dobrovoljac u Legiji stranaca u francusko-pruskom ratu 1870. i 1871, kad je za izuzetnu hrabrost odlikovan Ordenom Legije časti, postavši jedini evropski vladalac koji je to odličje zaslužio na bojnom polju.

Pod imenom Petar Mrkonjić, u bosanskohercegovačkom ustanku protiv Turaka komandovao je 1875. i 1876. jednim ustaničkim odredom. Posle ubistva kralja Aleksandra Obrenovića Skupština Srbije ga je 15. juna 1903. izabrala za kralja. U narodu - koji ga je najčešće nazivao "čika Pera" – uživao je ogromno poštovanje zbog izuzetnog poštenja i krajnje skromnog načina života.

U balkanskim ratovima je kao vrhovni komandant predvodio do pobede srpsku vojsku, a sa vlasti se povukao 1914. u korist sina Aleksandra koji je u njegovo ime vladao kao regent. U Prvom svetskom ratu 1915. je sa srpskom vojskom prošao njenu golgotu tokom povlačenja preko Albanije. Preveo je na srpski spis “O slobodi” engleskog filozofa Džona Stjuarta Mila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike