Donet novi Pravilnik o hraniteljstvu: Rodbina ima prednost kao hranitelji

28.06.2022

10:30

0

Autor: R.M.

Posebno definisana zaštita mladih na hraniteljstvu od 18 do 26 godina

Donet novi Pravilnik o hraniteljstvu: Rodbina ima prednost kao hranitelji
pexels-daria-obymaha-1684001 - Copyright Pexels

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Milka Milovanović Minić, govorila je juče na stručnom skupu „Život u zajednici“ - izazovi deinstitucionalizacije i razvoj usluga u zajednici, koji su na Divčibarama organizovali Asocijacija centara za socijalni rad, Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Srbije i Komora socijalne zaštite.

Ona je istakla da je u sklopu reforme socijalne zaštite u Srbiji od usvajanja Zakona o socijalnoj zaštiti 2011. godine, učinjeno mnogo na stvaranju boljih uslova za život u zajednici svih ranjivih grupa naših građana, te da je nedavno usvojen i novi Pravilnik o hraniteljstvu koji će doprineti unapređenju hraniteljstva u Srbiji kao najznačajnijem osloncu roditeljima i biološkoj porodici u krizi.

- Zaštita dece na hraniteljstvu mora da bude efikansa i u njihovom najboljem interesu, a dete, kad god je moguće, treba da se ujedini sa svojom biološkom porodicom, kojoj se mora obezbediti stručna podrška - rekla je Milovanović Minić.

- Novi Pravilnik propisuje da su subjekti hraniteljske zaštite deca i mlade osobe na hraniteljstvu, što znači da se posebno definiše zaštita mladih na hraniteljstvu od 18 do 26 godina, a napravljena je i jasna razlika između srodničkog i nesrodničkog hraniteljstva, uz prednost koju Pravilnik daje srodnicima - precizirala je državna sekretarka.

24sedam/Ministarstvo za brigu o porodici
Milka Milovanović Minić

Ona je istakla da se uvode i rokovi trajanja hraniteljstva, zavisno da li je reč o urgentnom, povremenom, ili hraniteljstvu uz intenzivnu podršku.

Neke od novina u Pravilniku odnose se i na jasnije definisanje uslova za zasnivanje hraniteljstva, bolju podelu poslova između centara za socijalni rad i Centra za porodični smeštaj i usvojenje (CPSU) kao i na potrebu javnog promovisanja hraniteljstva.

Milovanović Minić je pojasnila da novi Pravilnik otvara mogućnost akreditacije programa obuke hranitelja, da se pripremom budućih hranitelja poboljšava stručna procena njihove opšte podobnosti, a biće poboljšana i evidencija hranitelja i korisnika.

Za život u zajednici, pa i hraniteljstvo kao jedan od manje restriktivnih oblika zaštite dece i mladih, neophodna je dosledna primena zakona, podzakonskih akata, kao i protokola i planova, koji su, kako je naglasila, dobro definisani i usklađeni sa evropskom praksom.

- Kroz Zakon o socijalnoj zašti definisali smo mnoge nedoumice u oblasti kompetencija za rad u sistemu socijalne zaštite, kako kroz rezidencijalnu brigu, koja se mora unapređivati, tako i kroz razvoj usluga u zajednici koje treba da doprinesu prevenciji institucionalizacije - konstatovala je državna sekretaraka.

- Razvoj usluga u zajedinici u sklopu prevencije institucionalizacije je motiv više da život naših građana učinimo boljim i dostojanstvenijim, bilo da se radi o deci, odraslima ili starima, sa ili bez nekog od oblika invaliditeta - rekla je Milovanović Minić.

Obraćajući se učesnicima skupa, državna sekretarka je takođe podsetila da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju za godinu i po koliko postoji, pored rada na izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, kojim su dva puta povećana izdvajanja za porodicu, iniciralo izmene i dopune Porodičnog zakona, ali da je zbog njegovog obima i složenosti, donošenje Zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, preneto u 2022. godinu.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju koordinira Upravnim odborom Projekata „Podsticajno roditeljstvo“ koji je oslonjen na sistem zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite i koji se u partnerstvu sa UNICEF-om sprovodi u 34 lokalne samouprave, čime se pruža sistemska podrška roditeljima na lokalnom nivou, napomenula je Milovanović Minić.

Ona je zatim dodala da je ministar Radomir Dmitrović inicirao sastanak sa predstavnicima Asocijacije centara za socijalni rad Srbije na temu porodičnog nasilja, sa kog je upućen poziv stručnim radnicima da daju doprinos u analizi efekata primenjenog organizacionog modela u ovim ustanovama, na osnovu čega će biti uobličen budući Pravilnik o organizaciji, normativima i standardima rada centara za socijalni rad.

- Naš zajednički zadatak je da omogućimo deinstitucionalizaciju i sprečimo institucionalizaciju, osnaživanjem kapaciteta u lokalnim samoupravama. Cilj je i da uslovi u našim ustanovama za smeštaj budu još bolji i humaniji i Vlada Republike Srbije je posvećena ovom cilju. Ukupnoj demografskoj slici Srbije doprinosimo svi zajedno. Cilj nam je da ona bude bolja, da nas bude više i da živimo kvalitetnije - zaključila je Milka Milovanović Minić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike