Dan žalosti koji Srbi obeležavaju svake godine: Kome je sve posvećen Vidovdan i kakvi su običaji? (FOTO)

28.06.2023

06:55

0

Državni praznik obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku koja se odigrala 28. juna 1389. godine

Dan žalosti koji Srbi obeležavaju svake godine: Kome je sve posvećen Vidovdan i kakvi su običaji? (FOTO)
gazimestan vidovdan zastava copy - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay/Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Vidovdan, Svetog velikomučenika kneza Lazara i svete mučenike srpske. Vidovdan je nepokretni verski praznik, obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru.

Pre 634 godine odvila se najveća bitka u istoriji srpskog naroda - boj na Kosovu, odnosno sukob srpske vojske pod vođstvom kneza Lazara i turske vojske pod vođstvom sultana Murata.

U prvoj fazi bitke, srpske snage su potisnule protivnika, a jedan od srpskih vitezova, Miloš Obilić, uspeo je da ubije sultana Murata. Njegov sin Bajazit je naknadno konsolidovao svoje redove i krenuo u protivnapad u kome je zarobljen knez Lazar. 

On je po njegovom naređenju pogubljen, posle čega se osmanska vojska povukla sa bojišta i napustila Srbiju.

Prvi izvori o samoj bici govore o srpskoj pobedi, a tek kasnije se javljaju navodi o nerešenom ishodu i srpskom porazu (sredinom 15. veka). Zbog toga se smatra da je sama bitka završena najverovatnije srpskom pobedom ili eventualno nerešeno. Smatra se da su dva ključna momenta bitke pogibija kneza Lazara i pogibija sultana Murata.

Lazarevi naslednici su, pod pritiskom ugarskih napada (jesen 1389) i njihovih kontakata sa Vukom Brankovićem, sklopili u prvoj polovini 1390. mir sa Bajazitom i priznali njegovu vrhovnu vlast. Uz pomoć njegovih trupa, oni su uspeli da potisnu Ugare i povrate izgubljene predele u zapadnoj Srbiji.

Kosovska bitka je imala veliki odjek u tadašnjoj Evropi i uspela je da privremeno zaustavi osmansko širenje u Evropi.

Tokom narednih vekova postala je središnji motiv srpske narodne epske poezije i središnji motiv srpskog nacionalnog identiteta.

Praznik je posvećen knezu Lazaru, koji je nakon raspada Srpskog carstva vladao u Moravskoj Srbiji (1371-1389).

Spomenici u čast srpskim herojima

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Njegovom zaslugom, okončan je višegodišnji srpsko-grčki crkveni raskol, koji je trajao još od vremena cara Stefana Dušana. Radi crkvenog izmirenja, knez Lazar je uputio izaslanstvo u Carigrad, gde je 1375. godine postignut sporazum o izmirenju, što je predstavljalo veliki uspeh za srpsku državu i crkvu, a samom Lazaru je donelo veliki ugled u narodu i među sveštenstvom.

Početkom seoba Srba, narod je njegove svete mošti sklonio i preselio u manastir Malu Ravanicu ili Vrdnik na Fruškoj gori. Za vreme Drugog svetskog rata, 1942. godine, njegovo telo preneto je u Beograd, gde je počivalo sve do 1988. godine, kada je preneto u manastir Gračanicu na Kosovu. Odatle je 1989. godine preneto u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu, nadomak Ćuprije, gde i danas počiva.

Knez Lazar je sagradio mnoge crkve i manastire. Najpoznatiji su Ravanica i Lazarica. Takođe, obnovio je i manastire Hilandar i Gornjak, a bio je i ktitor ruskog manastira Pantelejmon.

YouTube/ Kosovo Online
 

 

Običaji i verovanja na Vidovdan:

Vidovdan predstavlja dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne peva, te da se zaustave svi veliki poslovi.

- Za Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima. 

- Postoje sredine u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini gde se iznosi sve tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

- U nekim sredinama, poput Mačve, na taj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, riba obavezno, kao vrsta žrtve Svetom Vidu.

- Veruje se da na Vidovdan treba ustati pre zore i, gledajući prema suncu, reći: "Oj, Vido, oj, Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!"

- Neki na Vidovdan gledaju kakvo je vreme.  Ako na taj dan bude vedro, svu odeću treba izneti napolje da se provetri i napuni dobrom energijom. Ako bude oblačno, potrebno je prekrstiti oblake, pa će i kiša koja padne biti blagotvorna i dobra za useve.

- U Kačeru podno Rudnika na Vidovdan su iznošene i kese s novcem - da se vidi i izbroji ko je koliko u prethodnoj godini postigao.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike