Majmunske boginje nisu razlog za još jedno "globalno vanredno stanje": SZO okarakterisala virus kao bezopasan

26.06.2022

08:16

0

Pre dve nedelje zabeležen je prvi slučaj zaražavanja u Srbiji

Majmunske boginje nisu razlog za još jedno "globalno vanredno stanje": SZO okarakterisala virus kao bezopasan
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon dvodnevne rasprave Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije okarakterisala majmunske boginje kao globalnu zdravstvenu opasnost.

Ipak generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je duboko zabrinut zbog izbijanja zaraze.

- Duboko sam zabrinut jer je ovo je očigledno evoluirajuća zdravstvena pretnja koju moje kolege i ja u Sekretarijatu SZO izuzetno pažljivo pratimo - poručio je Tedros, prenosi Rojters.

Zdravstvena agencija UN je, nakon rasprave međunarodnih stručnjaka, odustala od primene oznake "globalno vanredno stanje" na epidemiju majmunskih boginja.

Ranije je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija: zbog kovida-19 (2020.), izbijanje ebole u Demokratskoj Republici Kongo (2019.), širenja virusa Zika (2016.), poliomijelitisa ili dečija paraliza (2014.), zbog epidemije ebole u Zapadnoj Africi (2014.) i širenja H1N1 virusa ili svinjskog gripa koji je izazvao pandemiju (2009.).

Zabeležen prvi slučaj u Srbiji

Kod tridesetogodišnjeg državljanina Srbije, koji radi u Nemačkoj, registrovan je prvi slučaj zaražavanja majmunskim boginjama.

On se 14. juna javio na Infektivnu kliniku, a nakon analiza, potvrđeno je da je zaražen virusom.

U slučaju proglašenja globalne zdravstvene opasnosti bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje s ciljem da se ograniči dalje širenje bolesti, što bi istovremeno bio signal pojedinačnim zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete svojih zdravstvenih službi.

SZO definiše vanrednu situaciju u sferi javnog zdravlja od međunarodnog značaja, kao "vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled globalnog širenja bolesti koje potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike