Registrovani prvi slučajevi majmunskih boginja u Bugarskoj: Obolela dva muškarca - boravili u Španiji i Velikoj Britaniji

23.06.2022

15:34

0

Nije poznato da li su ovi muškarci imali kontakt sa zaraženim ljudima

Registrovani prvi slučajevi majmunskih boginja u Bugarskoj: Obolela dva muškarca - boravili u Španiji i Velikoj Britaniji
majmunske boginje copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Ministarstvo zdravlja Bugarske potvrdilo je danas prve slučajeve majmunskih boginja u ovoj zemlji.

Reč je o dva muškarca koji su boravili u Španiji i Velikoj Britaniji u protekle dve nedelje, ali nije poznato da su imali kontakt sa zaraženim ljudima, preneo je Rojters.

Majmunske boginje su virusna bolest koja izaziva simptome slične gripu i lezije na koži.

Da podsetimo, u Srbiјi је 17. juna rеgistrоvаn prvi impоrtоvаn pоtvrđеn slučај оbоlеvаnjа оd mајmunsкih bоginjа, saopštio je tada Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut“.

- Slučај је diјаgnоstički prеpоznаt i tеrаpiјsкi zbrinut. Lаbоrаtоriјskа diјаgnоstikа је sprоvеdеnа nа Institutu zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе "Tоrlаk“. Tеritоriјаlnо nаdlеžni zаvоd zа јаvnо zdrаvljе izvršiо је еpidеmiоlоškо istrаživаnjе slučаја i sprоvеdеnе su svе mеrе еvidеnciје, tеstirаnjа, priјаvljivаnjа i kоntrоlе dаljеg širеnjа infеkciје u sкlаdu sа stručnо mеtоdоlоškim uputstvоm - pisalo je tada u saopštenju Instituta.

Prema prvim dobijenim informacijam zaražen je srpski državljanin koji je doputovao iz Nemačke. Kako se saznaje, muškarac kod koga su registrovane majmunske boginje u ovoj zemlji radi.

Prema nezvaničnim informacijama, on ima oko 30 godina.

- Zna kako i gde se zarazio. Na kratko je doputovao u Srbiju, a zbog uspostavljanja dijagnoze sada će morati da ostane ovde dok ne bude potpuno izlečen - ispričao je tada izvor upoznat sa slučajem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike