Poznato stanje muškarca zaraženog majmunskim boginjama: Prate se i njegovi kontakti

18.06.2022

09:45

0

Mladić je doputovao iz Nemačke i sam se javio na infektivno odeljenje

Poznato stanje muškarca zaraženog majmunskim boginjama: Prate se i njegovi kontakti
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan je juče u Srbiji, a kako nezvanično saznajemo zaraženi je na bolničkom lečenju i njegovo stanje je stabilno.

Kako smo već pisali, u pitanju je tridesetogodišnji Srbin, koji je doputovao iz Nemačke, gde radi.

U utorak uveče se javio na Infektivnu kliniku, a juče je "Batut" potvrdio da se radi o zaražavanju majmunskim boginjama.

Ukoliko sve bude u najboljem redu, muškarac će biti otpušten na kućno lečenje, a moraće da provede u izolaciji 21 dan.

- U pitanju je mlad čovek, imao je simptome koji prate ovu bolest, ali on je to dobro podneo. Nakon što bude otpušten na kućno lečenje, on će morati da ostane u izolaciji koja je ukupno 21 dan, i posle se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Ne očekuje se da će imati bilo kakve posledice posle bolesti - ističe izvor upoznat sa slučajem za Blic.

Po potvrdi o zaražavanju, pronađeni su pacijentovi kontakti i oni se takođe prate.

Šta ako ste bili u kontaktu?

Iz "Batuta" ističu da kontakti zaraženih osoba treba da prate svoju temperaturu dva puta dnevno, kao i da asimptomatski kontakti mogu da nastave rutinske svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na posao i u školu, ali ne smeju da napuštaju mesto boravka tokom perioda nadzora.

Za decu predškolskog uzrasta preporučuje se privremeno izdvajanje iz kolektiva - vrtić ili drugo.

Kao sumnjivi slučaj definiše se svaka osoba koja se javi sa neobjašnjivom akutnom ospom i koja ima jedan ili više od navedenih simptoma ili znakova koji su se javili najranije 15. marta ove godine.

-Ti ljudi se prate, oni normalno funkcionišu, ako se pojavi neki od simptoma onda će i oni biti zbrinuti ali i izolovani. U ovom momentu nema dokaza da je još neko zaražen - dodaje izvor.

Simptomi virusa

Profimedia
 

Simptomi su glavobolja, nagli porast telesne temperature veće od 38 stepeni, limfadenopatija (uvećani limfni čvorovi), mijalgija (bolovi u mišićima i telu), bol u leđima, astenija (hronična iscrpljenost organizma i pospanost koje se ne popravljaju ni nakon odmaranja).

Kako se navodi u upustvu "Batuta", verovatan slučaj infekcije je osoba koja ispunjava definiciju slučaja sumnje i jedno ili više od sledećeg: epidemiološka povezanost (izloženost licem u lice, uključujući zdravstvene radnike koji nisu koristili ličnu zaštitnu opremu), direktan fizički kontakt sa kožom ili kožnim lezijama, uključujući seksualni kontakt.

Zatim, kontakt sa kontaminiranim materijalima kao što su odeća, posteljina ili pribor verovatnog ili potvrđenog slučaja majmunskih boginja unutar 21 dan pre pojave simptoma, istorija putovanja u zemlju endemsku za majmunske boginje unutar 21 dan pre pojave simptoma, zatim više seksualnih partnera ili seksualni odnos sa nepoznatom osobom unutar 21 dan pre pojave simptoma.

Takođe, pozitivan rezultat serološkog testa na Orthopoxvirus, u odsustvu vakcinacije protiv velikih boginja ili druge poznate izloženosti Orthopoxvirus-ima, hospitalizovan/a zbog bolesti.

Kako se navodi, potvrđen slučaj je onaj koji ispunjava definiciju slučaja sumnje ili verovatnog slučaja i laboratorijski je potvrđen virus majmunskih boginja testom lančane reakcije polimeraze (Real time PCR) i/ili sekvenciranjem.

Odbačeni je onaj ili verovatan slučaj sa negativnim rezultatom na testu lančane reakcije polimeraze u realnom vremenu (Real time PCR) i/ili sekvenciranjem.

Da li smo na pomolu nove epidemije?

24sedam/Profimedia
 

Ipak, epidemiolog Radmilo Petrović kaže za 24sedam da pojava majmunskih boginja u Srbiji ne može biti opasna za šire stanovništvo. 

- To je blaga bolest koja se ne širi vazdušnim putem, odnosno respiratorno. Ona se širi putem tkivnih tečnosti i ne može da bude uopšte mnogo opasna. Ne izaziva teške oblike, a veoma retko dođe do smrti. A zaraznost je moguća samo uz veoma intimni i bliski kontakt - kaže Petrović. 

Kada je reč o lečenju zaraženih, Petrović kaže da postoje antivirusni lekovi za lečenje velikih boginja, ali nije siguran da li oni deluju na ove majmunske boginje. 

- Najčešće se čeka da prođu. Jedino što imate te promene po koži, koje se sasuše, kao i kod drugih boginja. Smrtnost je izuzetno retka - dodaje epidemiolog Petrović. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike