Luca Četvei - niže nagrade iz srpskog jezika, iako joj nije maternji: "Kada sam krenula u školu nisam znala ni reč"

25.06.2022

19:36

0

Autor: 24sedam

Ona je učenica sedmog razreda Osnovne škole "Hunjadi Janoš" u Čantaviru koja je osvojila treće mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika

Luca Četvei - niže nagrade iz srpskog jezika, iako joj nije maternji: "Kada sam krenula u školu nisam znala ni reč"
20612_vrticu-u-cantaviru-donirane-knjige - Copyright Foto: Printskrin/ Vojvođanski

Njeno ime je možda teško da se upamti, ali probajte još jednom. Ona je Luca Četvei - učenica sedmog razreda Osnovne škole "Hunjadi Janoš" u Čantaviru koja je osvojila treće mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika, iako joj je maternji jezik - mađarski.

Luca je na opštinskom bila treća, na okružnom prva, a osvojenih 18 od maksimalnih 20 bodova donelo joj je treću nagradu na najvišem rangu takmičenja - u Tršiću, piše subotica.com.

- Iako srpski jezik nisam znala kada sam krenula u školu, vremenom sam ga naučila i zavolela. Za takmičenje sam se spremala od petog razreda, ali zbog korone nisu bila održana i nisam znala koliko zaista znam. Iskreno, nisam verovala u sebe, ali sam jako zadovoljna. Napravila sam dve greške, jednu zapetu nisam stavila gde treba i nisam pravilno akcentovala reč "otirač" – priča Luca.

Osnovna škola "Hunjadi Janoš" je dvojezična škola, ali mnogo više učenika pohađa nastavu na mađarskom jeziku. Međutim, ima dece poput Luce, koji potiču iz mađarskih porodica ali uče na srpskom.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

- Mama i tata smatraju da ćemo imati mnogo više mogućnosti ukoliko budemo znali i srpski jezik. Zato su brata i mene upisali u srpska odeljenja. Na početku mi je bilo teško da učim na srpskom, mama mi je puno pomagala, ali sada nema problema. Uz drugare sam baš dobro naučila – dodaje Luca, koja i iz drugih predmeta ima sve same petice.

"Ispravlja i nastavnike kada pogreše"

Od petog razreda Luca dolazi dva puta nedeljno na dodatnu nastavu srpskog jezika kod nastavnice Katarine Faćol.

- Jako je posvećena učenju, naročito srpskom jeziku, kod kuće je radila testove. Sve joj zaista dobro ide, čak i nastavnike zna da ispravi ukoliko nešto pogreše. Škola je dvojezična, neguje toleranciju i multikulturalnost, ponosni smo na sve njihove uspehe a Luca je pravi biser među njima – ističe nastavnica.

pixabay/steveriot1
 

Iako ima još vremena, Luca bi želela da se u budućnosti bavi jezicima. Jer, koliko jezika znaš - toliko vrediš.

- Sada tečno govorim mađarski, srpski i engleski, a volela bih da naučim i španski jezik. Privlače me društvene nauke, pišem pesme tako da ćemo videti gde će me put odvesti – kaže ova vredna devojčica. – Svima u ovoj našoj sredini bih preporučila da uče oba jezika, to može da nam bude samo plus u daljem životu i radu.

bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike