24SEDAM KRALJEVO Štraparijada u Tavniku okupila veliki broj ljubitelja konja

06.06.2022

12:22

0

Autor: 24sedam

Tradicionalno takmičenje vučnih konja u izvlačenju balvana, koje je jedno od najvećih u ovom delu zemlje, održava se četvrti put u organizaciji Udruženja štrapara „Braća Zucović-Dimovci“ iz Tavnika

24SEDAM KRALJEVO Štraparijada u Tavniku okupila veliki broj ljubitelja konja
viber_image_2022-06-05_20-50-11-393 - Copyright Grad Kraljevo

Brojni ljubitelji i uzgajivači konja, učesnici i gosti iz cele Srbije, ovog vikenda okupili su se u dolini Zapadne Morave, u selu Tavnik nadomak Kraljeva, na manifestaciji pod nazivom „Štraparijada“.

Tradicionalno takmičenje vučnih konja u izvlačenju balvana, koje je jedno od najvećih u ovom delu zemlje, održava se četvrti put u organizaciji Udruženja štrapara „Braća Zucović-Dimovci“ iz Tavnika.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić poželeo je učesnicima, ali i brojnim radoznalcima i ljubiteljima ovih plemenitih životinja iz gradova i opština širom države, da se lepo provedu i da takmičenje, uz fer-plej, protekne u najboljem redu.

Kako je podsetio, veliki broj posetilaca u poslednjih nekoliko godina posećivao je štraparijadu koja se održavala u Cvetkama, a ove godine veliki broj Kraljevčana i meštana okolnih sela okupio se u Tavniku.

„Lepo je negovati srpsku tradiciju i ovakvu vrstu takmičenja. Kao što sam u razgovoru sa organizatorima saznao, postoje ljudi koji posećuju sve štraparijade koje se održavaju u čitavoj Srbiji i Republici Srpskoj i drago mi je što je jedno kraljevačko selo danas domaćin ovakve tradicionalne manifestacije“, izjavio je Terzić.

Ovo zanimljivo takmičenje odvijalo se na posebno obeleženoj i ograđenoj stazi, sa prostorom za publiku. Ocenjivana je brzina izvlačenja balvana i ponašanje konja, ali i njihovih vlasnika. Dozvoljeno je verbalno bodrenje i samo rukom poterati konja, a udaranje i upotreba biča na konjima su striktno zabranjeni.

Prema rečima organizatora Dimitrija Zucovića, više od 40 parova konja iz cele Srbije nadmetalo se vukući trupce srazmerne težine. Snage su odmeravali u pero-lakoj, lakoj, srednjoj i teškoj kategoriji vukući balvane težine između jedan i dva kubka.

Zucović je istakao da najbolji u svojim kategorijama mogu da osvoje 35.000 za prvo, 30.000 za drugo i 25.000 dinara za treće mesto. On je zahvalio brojnim sponzorima koji su pomogli i novčano i materijalno kako bi ova manifestacija protekla u najboljem redu.

Štraparijade omogućavaju gledaocima da se upoznaju sa tradicijom našeg naroda i da se očuva sećanje na jedno prastaro zanimanje. Nekada nije postojala mehanizacija za izvlačenja stabala iz šume, pa su štrapari odnosno vodiči konja zajedno sa ovim snažnim životinjama vukli balvane iz šume.

Nakon izuzetno zanimljivih višečasovnih nadmetanja upriličen je zabavni program, kakav i dolikuje ovakvim manifestacijama, gde su učesnici imali priliku da, kroz druženje, razmene iskustva i utiske.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike