U oktobru ćemo ponovo da se prebrojimo: Došlo vreme za popis - trajaće mesec dana, a evo koje su novine!

24.06.2022

06:56

0

Popisivanje stanovništva trajaće ceo oktobar, a pripreme su uveliko u toku

U oktobru ćemo ponovo da se prebrojimo: Došlo vreme za popis - trajaće mesec dana, a evo koje su novine!
Knez Mihailova - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Cela decenija je prošla otkada su građani odgovarali na pitanja popisivača. Na prethodnom popisu iz 2011. godine bilo je i onih koji su se po pitanju veroispovesti izjašnjavali kao pravoslavni džedaji. Uvek se nađe i neki Eskim i Indijanac u Srbiji. Ipak, podaci sa popisa nisu za šalu.

U Zavodu za statistiku kažu da je svaki popis zlatni rudnik podataka o tome koliko nas je, kako živimo, kako se menjamo. Popisivanje stanovništva trajaće ceo oktobar, a pripreme su uveliko u toku.

- Tu su brojne aktivnosti, metodološko-organizacione, saradnja, priprema preko 20 aplikacija... ali što se građana tiče potrebna je pre svega dobra volja kako bismo stekli odnos saradnje i poverenja između zvanične statistike i građana republike Srbije - kaže pomoćnica direktora Zavoda za statistiku Snežana Lakčević.

Popis će funkcionisati po istom principu kao i prethodni. Popisivači idu od vrata do vrata, ali biće i nekoliko novina.

- Jedna od specifičnosti predstojećeg popisa je ta što ćemo prvi put u ovom popisu koristiti elektronske obrasce, popisivači će nositi laptopove, gde je aplikacija za unošenje obrazaca. Jedan obrazac je za građanina, odnosno državljanina Srbije, a drugi za domaćinstvo i stan - objašnjava Lakčević.

Youtube printscreen
 

U narednih mesec dana na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i Zavoda za statistiku će biti objavljen javni poziv za onlajn prijavljivanje popisivača. Zatim sledi petodnevna obuka i test.

Prema rečima Snežane Lakčević, popisivač mora biti punoletno lice, da ima najmanje završenu trogodišnju srednju školu, da nije osuđivan, da je državljanin Srbije, da zna da radi na računaru i da se prijavljuje da radi u mestu u kom živi, a izuzetak su studenti, pošto je oktobar mesec ispitnih rokova, za njih je dozvoljeno i da rade u mestu u kojem borave.

Značajnijih promena u smislu sadržaja i pitanja neće biti. Popis po domaćinstvu, procenjuju iz Zavoda u proseku će trajati oko 20 minuta.

U zavisnosti od količine popunjenih obrazaca zavisi i zarada koju popisivač može da ostvari. Procena Zavoda je da bi to moglo biti na nivou prosečne neto zarade u Srbiji.

Takođe, u Zavodu naglašavaju da će se podaci koristiti isključivo u statističke svrhe i da se ne mogu ustupati drugima. I dalje važi pravilo da građani nisu dužni da se izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti i verosipovesti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike