Dr Plavšić upozorava! "Za nedelju dana imaćemo po 1.000 novozaraženih, a epidemija nas tek čeka"

23.06.2022

22:06

0

Autor: 24sedam

Preporuka je da svi stariji od 65 godina i sa komorbiditetima prime četvrtu dozu vakcine i da ne čekaju da se pojavi nova, savremena vakcina, jer se to neće desiti pre oktobra ili novembra

Dr Plavšić upozorava! "Za nedelju dana imaćemo po 1.000 novozaraženih, a epidemija nas tek čeka"
Pixabay

Za one koji smatraju da je epidemija koronavirusa prošlost ili čak da je nije ni bilo, na žalost, brojevi ih dematuju, a prema predviđanjima stručnjka već za dve nedelje ponovo možemo doći do četvorocifrene brojke.

Naime, kako je u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter navela primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, broj inficiranih koronavirusom se polako povećava iz dana u dan.

Kako je navela, broj novozaraženih prošle sedmice kretao se oko 300, ove sedmice već prelazi broj od 500, pa se očekuje da će za oko dve sedmice broj novoinficiranih dostići 1.000 osoba dnevno.

 

 

U ovom trenutku, konstatovala je ona, uglavnom radi o lakšim oblicima, tako da pogoršanje epidemiološke situacije nije praćeno povećanim brojem hospitalizovanih i preminulih pacijenata.

Kome je potrebna četvrta doza vakcine

- Naravno, nema mesta nikakvoj panici, ali je potreban oprez i testiranje na svaku pojavu respiratornih simptoma - napisala je ona.

Kako je dodala, preporuka je da svi stariji od 65 godina i sa komorbiditetima prime četvrtu dozu vakcine i da ne čekaju da se pojavi nova, savremena vakcina, jer se to neće desiti pre oktobra ili novembra.

RINA
 

 

- Pridružene bolesti su glavni faktor za predikciju teške kliničke slike kod kovida, a ne starost. Ono što nam se činilo da ozbiljnost bolesti raste sa starošću je samo posledica toga što sa starošću raste broj i ozbiljnost pridruženih bolesti. Najbolje bi bilo da imamo mnogo veći procenat vakcinisanih prvom i drugom dozom, ali u ovakvoj atmosferi i potpunoj zapostavljenosti značaja vakcinacije, pa i one obavezne, to nerealno očekivati – piše primarijus dr Slavica Plavšić u svojoj objavi na Tviteru.

Hibridni imunitet najbolja zaštita protiv omikron sojeva

Po njenim rečima, najbolju zaštitu protiv omikron sojeva (BA4 i BA5) daje takozvani hibridni imunitet.

Reč je o kombinaciji imuniteta stečenog ranijim zaražavanjem delta sojem i vakcinacijom mRNK vakcinama i to sa tri doze.

- Zato su najveća očekivanja od takozvane bivalentne vakcine (delta+omikron) koju prouzvodi i ispituje kompanija Moderna. Ona u kliničkim ispitivanjima daje bolje rezultate nego pojedinačne vakcine. Infekcija omikronom daje vrlo slab i kratkotrajan imunitet – zaključuje u svom tvitu dr Plavšić.

Kome se preporučuje četvrta doza?

Kada je reč o tome kome se preporučuje četvrta doza vakcine protiv korona virusa, Institut “Batut” je već izdao stručno metodološko uputstvo u kojem se navodi da drugu buster, odnosno četvrtu dozu vakcine, mogu primiti sve osobe uzrasta 18 godina i starije kod kojih je od davanja prve buster doze prošlo najmanje pet meseci.

Tanjug/AP Photo/Charles Krupa
 

- Druga buster, odnosno, četvrta doza vakcine protiv kovida-19, preporučuje se osobama sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, starijima od 60 godina, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama koje dolaze u kontakt sa pacijentima – kaže, navodeći “Batutovo” uputstvo, dr Milica Milošević, šef Preventivnog centra valjevskog Doma zdravlja.

Kod izabranog lekara po buster

S obzirom da u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji sada nema organizovanih punktova za vakcinaciju, kao što je to bilo u jeku epidemije, zdravstveni radnici objašnjavaju da građani koji žele da prime četvrtu vakcinu treba da se jave u preventivne centre ili svojim izabranim lekarima u domovima zdravlja s kojima će se konsultovati i nakon čega mogu biti četvrti put imunizovani protiv korona virusa.

Inače, u svom tvitu o potrebi vakcinacije, primarijus dr Slavica Plavšić se osvrnula i na imunizaciju protiv drugih zaraznih bolesti, ne samo kovida.

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora Doma zdravlja Palilula, četvrta doza vakcine protiv kovida 19 se daje već nekoliko meseci, tačnije od Nove godine.

- Ona je preporučena od Ministarstva zdravlja i SZO, a preporuka je da je prime pacijenti koji imaju hronična oboljenja, karcinom, dijabetes, gojaznost, odnosno svi oni koji spadaju u rizične grupe. I četvrta doza vakcine kao i sve prethodne prima se u domovima zdravlja, a potrebno je da prođe oko 100 dana od primanja treće doze vakcine. Nažalost, interesovanje je trenutno veoma slabo za četvrtu dozu, ali očekujemo da će se ono povećati od septembra - kazao je dr Stojanović.

"Izvesna je epidemija morbila"

- Zabrinjavajući je izuzetno nizak procenat vakcinacije dece MMR vakcinom, tako da je epidemija morbila sasvim izvesna. Čak je i u velikim gradovima, kao što su Beograd i Novi Sad, obuhvat vakcinacije tek oko 50 odsto. U Novom Pazaru i Tutinu samo oko 10 odsto, iako je ova vakcina zakonom obavezna. Za stvaranje kolektivnog imuniteta neophodnan je obuhvat od preko 90 odsto vakcinisanih. Izgleda da je u ovim krajevima svest o značaju vakcinacije na najnižem nivou – piše ona, dodajući sledeći podatak kao ilustraciju “niske svesti o neophodnosti vakcinacije”.
 

Profimedia
 

- Dokaz za to da je i za izuzetnu vakcinu protiv HPV virusa koji izaziva karcinom grlića materice, penisa, anusa, ali i tonzila, grla i pluća, broj prijavljenih u Novom Pazaru - nula! Teši odličan odziv za ovu vakcinu u beogradskim opštinama. Teško je prihvatiti situaciju da se deca i ljudi mogu zaštiti od zaražavanja, čak i od toga da ne dobiju neke vrste raka jednostavnom, besplatnom lako dostupnom vakcinacijom protiv ovih bolesti, a da to ipak ne čine – upozorava u svojoj Tviter objavi dr Slavica Plavšić.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi