„Epidemija je dobila novi zamah“: Leto u Evropi počinje sa novim korona talasom

23.06.2022

16:25

0

Autor: 24sedam

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Nemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švajcarsku i Španiju

„Epidemija je dobila novi zamah“: Leto u Evropi počinje sa novim korona talasom
AP Photo/Ng Han Guan

Evropske zemlje beleže značajan porast slučajeva koronavirusa podstaknut visoko infektivnim podvarijantama omikrona, što izaziva strah od novog talasa s obzirom na pad zaštite koju je pružala vakcina i početak letnje sezone putovanja, javlja CNN.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošle nedelje da „porast stepena zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne“ u celoj Evropskoj uniji i verovatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Nemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švajcarsku i Španiju prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Univerzitata Oksford, koji prati pandemiju, prenosi Jutarnji list.

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, upoređujući ih sa ranijima, spretnije izbegavaju imuni sistem. To znači da ni prethodne infekcije niti vakcine ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

AP Photo/Jerome Delay, File
 

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih talasa, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni uticaj jedne od podvarijanti - BA.5 - najočigledniji je u Portugalu gde je podstakao značajan porast infekcija koronavirusa. U bolnicama širom zemlje broj obolelih je 1896, gotovo jednak kao tokom prvog omikron talasa u januaru. BA.5 u maju je postao dominantan u Portugalu.

U Francuskoj se broj novozaraženih na milion ljudi gotovo utrostručio od početka meseca, a broj hospitalizacija raste prvi puta od početka aprila. Prema najnovijim podacima javnozdravstvene agencije Santé Publique France, BA.5 je porastao na 24 odsto sekvenciranih slučajeva u nedelji od 6. juna u poređenju sa 18 odsto nedelju dana ranije.

Alain Fišer, koji je na čelu grupe koja se bavi vakcinacojom stanovništva u Francuskoj, kazao je u sredu da nije upitno da li je zemlja suočena sa novim talasom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se lično zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se sprečilo širenje.

Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
 

- Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni - izjavio je u nedelju za francuski radio dr. Benjamin Davido, specijalista za zarazne bolesti u bolnici nedaleko Pariza.

U Ujedinjenom Kraljevstvu gde broj slučajeva i hospitalizacija naglo raste, čini se da su početak novog talasa takođe podstakli BA.4 i BA.5, prema Kancelariji za nacionalnu statistiku (ONS). Najnoviji podaci ONS-a, objavljeni 17. juna, pokazali su da infekcije koronavirusom rastu za 43 odsto iz nedelje u nedelju, prema medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ).

Kristina Pagel, profesorka operativnih istraživanja na Univerzitetskom koledžu London, napisala je u tom listu: "Bićemo prva (ali ne i poslednja) velika zemlja koja će imati talas BA.4.5 nakon što je imala dva prethodna omikron talasa".

Bonus video:

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti