Otkrivamo: Ovo će biti novi helikopter u kome će se voziti i predsednik Srbije! (FOTO, VIDEO)

23.06.2022

06:15

0

"Super Puma" neće se koristiti samo u policijske svrhe, već i za gašenje požara

Otkrivamo: Ovo će biti novi helikopter u kome će se voziti i predsednik Srbije! (FOTO, VIDEO)
Tan2022-6-21_133014329_0 - Copyright Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bg

Jedan od tri helikoptera "Super Puma", koji će uskoro stići u Srbiju, biće predsednički helikopter, kaže za 24sedam vojni analitičar Aleksandar Radić.

Naime, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obišao je u Marseju pripadnike Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koji se nalaze na letačkoj obuci za upravljanje helikopterom "H215 Super Puma" i dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova najsnažniju helikoptersku flotu na čitavom Balkanu.

Ministar je najavio da će ovaj policijski helikopter biti opremljen i vedrima za gašenje požara. 

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić rekao je da ono što izdvaja trenutno ovaj helikopter jeste da će svojim kapacitetima daleko nadmašiti kapacitete starih helikoptera, koji su još uvek u upotrebi i operativni.

- Ovaj helikopter se izdvaja po tome što će operativnost same jedinice, a samog Ministarstva daleko povećati, jer kapacitet podvesnog vedra koje iznosi 4,5 tona daleko premašuje one kapacitete koje je Ministarstvo nekada imalo - poručio je on

Komandant Nedić je istakao da je "Super Puma" najbolji tip helikoptera u svojoj klasi.

- Definitivno možemo reći da predstavlja najbolji tip helikoptera koji se nalazi u svojoj klasi. Daleko premašuje sve kapacitete ostalih helikoptera koji se trenutno nalaze u floti samom činjenicom da kapacitet ljudi koji može da se smesti u njega jeste 22 osobe i ponavljam samo podvesno vedro koje iznosi čak 4,5 tone, dok na primer i podvesna kuka može prevesti teret težine do pet tona - rekao je on.

Inače, vojni analitičar Aleksandar Radić za 24sedam kaže da će jedna od ovih "Super Puma" biti u VIP konfiguraciji i služiti za prevoz važnih ličnosti, pa verovatno i predsednika Srbije.

- Jedna od tih "Super Puma" će biti u VIP konfiguraciji i to će praktično biti predsednički helikopter, a dve će biti helikopteri za transport policije i vatrenu podršku u akcijama koje to zahtevaju - rekao je Radić.

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bg
Super Puma

On je objasnio i zašto je "Super Puma" toliko dobar da bi bio predsednički helikopter.

- Udoban je, bezbedan, savremen... a imaće uređenje u formi salona. Imaće posebno udobne fotelje i ostalu opremu za udoban prevoz. Sada se koristi za te namene "sikorski 76" koji je kupljen u vreme Miloševića pa pretpostavljam da će ga ovaj helikopter zameniti - rekao je on.

On je dodao da je to "Super Puma" helikopter koji može da se koristi i za podršku civilnim institucijama u slučaju prirodnih i veštačkih katastrofa.

- Može da se koristi za protivpožarnu zaštitu, izvlačenje tokom nesreća i tako dalje - rekao je on.

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bg
U njemu će se voziti VIP ličnosti

Radić je objasnio da kod dela policije, odnosno Žandarmerije i sličnih jedinica, postoje situacije kada ih pripremate za neku situaciju koja bi mogla da se desi u budućnosti.

- Vi u tom momentu možete da prebacite vod policajaca, moći će da im se pruži vatrena podrška sa višecevnim mitraljezima... to su sredstva koja vam stoje u hangaru, pa ako zatreba tu su! Vi ne možete to da nabavljate onog momenta kada vam zatreba. A mi na Balkanu imamo turbulente devedesete godine. Imali smo niz ratova od Slovenije do Makedonije! - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike