Roditelji i đaci nezadovoljni, ministarstvo dalo jednostavno objašnjenje: Ovo su izmene u kalendaru za narednu školsku godinu

20.06.2022

11:50

0

Autor: M.P.

Jesenji raspust trajaće tri dana, dok će zimski raspust srednjoškolcima biti kraći za sedam dana

Roditelji i đaci nezadovoljni, ministarstvo dalo jednostavno objašnjenje: Ovo su izmene u kalendaru za narednu školsku godinu
učionica tabla - Copyright Pexels/Max-Fischer

Kalendar za školsku  2022/2023. godinu pomutio je planove roditeljima, ali i đacima uskratio "radovanje" za nekoliko dana više odmora.

Naime, novim kalendarom umesto jesenjeg raspusta osnovci će imati produženi vikend u trajanju od tri dana, dok će srednjoškolcima zimski raspust biti za sedam dana kraći nego učenicima osnovnih škola.

Odgovor ministarstva jednostavan

Kada bismo uporedili prethodni kalendar sa novim, mogli bismo da uvidimo da u ovoj školskoj godini nije bilo  skraćivanja jesenjih i zimskih raspusta, odnosno da je u školskoj 2021/2022. godini osnovcima jesenji raspust trajao od 8. do 14. novembra, kao i da je srednjoškolcima drugo polugodište počinjalo 24. januara, kada i učenicima osnovnih škola, a ne kao što je planirano za narednu školsku godinu - 16. januara.

Ipak, odgovor Ministarstva prosvete zašto je to tako, vrlo je jednostavan. Naime, kalendar obrazovno-vaspitnog rada prilagođava se godišnjem kalendaru, te otuda i određenih odstupanja od  godine do godine.

- Prilikom njegove pripreme vodi se računa, pre svega, o potrebama realizacije programa nastave i učenja u školama - godišnjem fondu časova po predmetima, programima i aktivnostima, odnosno, propisanom broju nastavnih, kao i o radnim i neradnim danima, kontinuitetu u radu i odmoru, a istovremeno uvažavaju se i propisi kojim se uređuju državni i drugi praznici u Republici Srbiji - ističu iz Ministarstva za Blic.

Prvo polugodište u narednoj školskoj godini počeće u i u četvrtak, 1. septembra, a završiće se u petak, 30. decembra, dok će drugo polugodište početi 23. januara 2023. godine i trajaće do 6. juna za osmake, a 20. juna za učenike od prvog do sedmog razreda.

Profimedia
 

Kada je o srednjoškolcima reč, njima se početak i kraj prvog polugodišta neće razlikovati od osmaka, dok će drugo polugodište za njih početi 7 dana ranije, odnosno od 16. januara 2023. godine, a završiće se 20. juna.

- Učenici osnovnih škola imaju 36 radnih nedelja, a učenici srednjih škola imaju 37 radnih nedelja. Zbog ove razlike u broju radnih nedelja školski kalendar je oduvek bio drugačiji za osnovce i za srednjoškolce. Zbog ovog nepodudaranja, uvek srednjoškolci imaju jednu nedelju raspusta manje – nekada je to tokom zimskog, a nekada tokom prolećnog raspusta - ističu iz Ministarstva.

Kada je reč o jesenjem raspustu, iz ministarstva su dali ovakav odgovor:

- "Jesenji raspust" se uvek planira u novembru mesecu i vezuje za državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar. Ranijih godina je ovaj, uz još jedan neradni dan, spajan sa vikendom, i na taj način su učenici osnovnih i srednjih škola imali takozvani "mini jesenji raspust". Ova pauza u nastavno obrazovnom procesu bila je nešto duža jedino prošle godine zbog, u tom trenutku, pogoršane epidemiološke situacije.

Školski kalendar izlazi svake godine do 1. juna, pa roditelji mogu blagovremeno da isplaniraju odmore u skladu sa njim.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike