Danas počinje Petrovski post: Vodite računa o svojoj duši i nju redovno hranite kroz molitvu

20.06.2022

04:46

0

Autor: M. Vu.

Datum početka posta vezan je za ciklus Vaskršnjih praznika

Danas počinje Petrovski post: Vodite računa o svojoj duši i nju redovno hranite kroz molitvu
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh

Širom pravoslavnog sveta danas počinje Apostolski ili Petrovski post. To je jedan od četiri višednevna posta u crkvenoj godini. Prethodi prazniku Svetih apostola Petra i Pavla koji se slavi 12.jula (u narodu poznat i kao Petrovdan) i Saboru svih apostola dan kasnije 13. jula.

Naziva se i letnjim postom, a u vreme ranog hrišćanstva i postom Pedesetnice koji je uveden iz blagodarnosti za silazak Svetog Duha na apostole i koji je tada trajao jednu sedmicu.

Apostolski post počinje prvog ponedeljka posle nedelje Svih Svetih i Duhovske sedmice. Datum početka posta vezan je za ciklus Vaskršnjih praznika – određuje se prema prazniku Silaska Svetog Duha na apostole (Pedesetnica) i svake godone menja datum. Najduže može da traje šest nedelja, a najkraće jednu sedmicu i jedan dan.

Sredom i petkom na vodi, molitva svaki dan


Spada u blaže postove i, kao i svaki post u Pravoslavnoj crkvi, podrazumeva uzdržavanje od mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Sredom i petkom posti se na vodi. Ostalim danima dopušteno je jesti hranu spremljenu na ulju i piti vino, a subotom, nedeljom i praznicima post se „razrešava“ i na ribu. Način posta za svakog vernika, prema njegovim duhovnim i fizičkim mogućnostima, trebalo bi da odredi njegov duhovnik. Osim uzdržavanja u hrani, post je vreme pojačane molitve, milosrđa i uzdržavanja od greha.

Stoga sveti Vasilije opominje: "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela."

Paljenje Lila/Foto: Printskrin/Jutjub/RTRS
 

Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, on istovremeno oslobađa čoveka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovekov um i uzvodi ka nebesima. Nemoguća je čista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hrišćanske vrline bez duševnog i telesnog posta. Ipak, najvažniji cilj posta jeste da uz njegovu pomoć steknemo zajednicu sa živim Bogom.

Stoga se naredne četiri nedelje trudite da ne ugađate svom telu previše. Jedite da biste živeli, a nemojte živeti da biste jeli. Vodite računa o svojoj duši i nju redovno hranite kroz molitvu, blage misli i dobra dela.

24sedam/Goran Sivački
 

Smatra se da nastanak Petrovskog posta potiče još od apostolskih vremena, od kad datira i praznovanje Pedesetnice i praznika svetih Apostola, koji su i utemeljili ovaj post, jer su se posle silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za propoved po svetu. U spisima svetih otaca: Atanasija Velikog i Amvrosija Milanskog pominje se od 4. veka, a stoleće kasnije i u delima Lava Velikog i Teodorita Kirskog.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike