Četvrtaci i sedmaci sutra pred posebnim testom: Papiri spremni i za one na izletu, a rezultati će igrati ključnu ulogu u reformi male mature

14.06.2022

15:50

0

Priprema se izmena kombinovanog testa na malim maturama

Četvrtaci i sedmaci sutra pred posebnim testom: Papiri spremni i za one na izletu, a rezultati će igrati ključnu ulogu u reformi male mature
učionica - Copyright Profimedia

Učenici četvrtog i sedmog razreda sutra će po prvi put raditi izmenjeni kombinovani test koji je najavljen u školama pre 10 dana.

U pitanju je probni test, a ideja je da kombinovani sa malih matura, koji je do sada bio sastavljen od pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije čini test od jednog predmeta koji učenici sami odaberu. Ovo je još uvek u fazi pilot ideje, a test se neće bodovati i ulaziti u prosek.

Oba probna testiranja utemeljena su u zahtevima aktuelne Strategije razvoja obrazovanje do 2030. godine i posebnom cilju iz akcionog plana realizacije ovog strateškog dokumenta do 2023. godine, a to je - unapređenje sistema za osiguravanje kvaliteta u preduniverzitetskom školstvu.

- Svrha primene testova koje će rešavati učenici sedmog razreda jeste da steknu uvid u svoje znanje i strukturu mogućeg trećeg testa za završni ispit na kraju osmog razreda. Test koji će raditi četvrtaci doprineće unapređivanju samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada ustanova, praćenja napredovanja učenika i izradi koncepta ocenjivanja koji postavlja učenje u centar evaluativnih aktivnosti nastavnika - objašnjeno je prosvetnim radnicima u dopisima koje su dobili od nadležnih prenosi Politika.

Ostvareni rezultati pomoći će u odluci o eventualnoj promeni koncepta završnog ispita.

A što se tiče mlađih osnovaca, da se na prelazu iz razredne u predmetnu nastavnu, odnosno iz učiteljskog krila u ruke nastavnika uvidi gde su "rupe" u znanju đaka i kako da se popune.

Sve testove pripremio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanje i vaspitanja (ZVKOV).

- Zavod je pripremio pet testova za sedmake iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Đaci su se već opredelili za jedan od tih testova, znači neće raditi kombinovani, gde su u okviru jednog testa pitanja iz pet predmeta, nego test s pitanjima iz jednog izabranog predmeta. Najviše imamo dece koja su se izjasnila za biologiju i hemiju, a najmanje za geografiju (šestoro učenika), fiziku (sedmoro đaka) i istoriju (devetoro đaka). Nije striktno definisano da u ispitnoj učionici budu sedmaci po azbučnom redu s jedinstvenog spiska škole i ne moraju da rešavaju zadatke hemijskom olovkom, kao na pravoj maturi, ali u jednoj prostoriji treba da bude do 15 učenika i ne smeju jedan blizu drugog da sede đaci koji rešavaju isti test - istakao je za "Politiku" Uroš Momčilović, direktor prestoničke osmoletke "Vuk Karadžić.

U slučaju da se potrefilo da su u vreme predviđeno za testiranje četvrtaci na rekreativnoj nastavi, ispitni materijal biće dostavljen na lokaciji, na kojoj borave, a ako su osnovci baš sutra na ekskurziji ili izletu, radiće test prvog narednog dana.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike