Zemljotres u Lazarevcu! Uznemirena žena posvedočila - ćerka nam se baš uplašila

08.06.2022

22:59

0

Jedan sat posle ponoći tlo je počelo da se trese u Lazarevcu

Zemljotres u Lazarevcu! Uznemirena žena posvedočila - ćerka nam se baš uplašila
zemlj - Copyright printscreen/EMSC /Twitter

Zemljotres jačine 3.3 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jedan sat posle ponoći beogradsku opštinu Lazarevac, a potres se osetio širom Beograda.

To je objavljeno na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije.

- Dana 9.6. u 00:46 časova po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 3,0 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Lazarevac, 7km S. Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na IV stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti - navodi se. 

printscreen/RSZ
 

 

Stanovnici ove beogradske opštine su bili veoma uznemireni.

 - Muž je utrčao u sobu i počeo da me budi - posvedočila je žena koja živi nedaleko od Lazarevca.

- Rekao mi je da hitno izađemo napolje jer je osetio zemljotres. Naša ćerka se uplašila, a i papagaj je bio u strahu pa je ispuštao neke čudne zvukove. 

Podsetimo, prošlog meseca serije zemljotresa pogodila je Hrvatsku, bilo ih je i u Severnoj Makedoniji, a nekoliko i u Srbiji.  Jedan, jačine 2,6 stepeni po Rihteru, desio se 10. maja prepodne u Čačku, a u ranim večernjim satima nešto jači - 3,9, pogodio je Deligrad, 16 kilometara od Kruševca. 

 

Karta seizmičkog hazarda

Republički seizmološki zavod na svom sajtu ima Kartu seizmičkog hazarda Srbije izrađenu 2018. godine. Na njoj preovladavaju žuta i narandžasta boja, a svaka od njih znači koliki bi intenzitet zemljotresa po Merkalijevoj skali mogao da se dogodi u određenom prostoru.

Po njoj, najjači udari od 8 stepeni po Merkaliju mogli bi da se dogode u Svilajncu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Aleksandrovcu, Kraljevu, Čačku, u Raškoj, Novom Pazaru, Valjevu, Negotinu... Od 7 do 8 stepeni bi mogao da bude u Beogradu, Šapcu, Ivanjici... Sa druge strane, najbezbednija je Subotica, koja je označena zelenom bojom i u njoj je potencijalni moguć udar od 5 do 6 stepeni po Merkalijevoj skali.    

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike