Neki gradovi mogu biti na udaru: Gde može biti sledeći zemljotres u Srbiji?

12.05.2022

15:10

0

Autor: 24sedam

Ovo područje je potencijalno moguće za zemljotrese

Neki gradovi mogu biti na udaru: Gde može biti sledeći zemljotres u Srbiji?
zemljotres mapa - Copyright Printscreen/efehrmaps.ethz.ch

Posle serije zemljotresa u Hrvatskoj, ponekog u Severnoj Makedoniji, par njih je pogodilo i Srbiju. Jedan, jačine 2,6 stepeni po Rihteru, desio se 10. maja prepodne u Čačku, a u ranim večernjim satima nešto jači - 3,9, pogodio je Deligrad, 16 kilometara od Kruševca. Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dragan Milovanović smatra da nam sve to govori da je ovo područje potencijalno moguće za zemljotrese, jer se mi nalazimo na granici dve ploče velike. To je afrička ploča koja podilazi pod Evropu.

Profimedia
 

- Ali, ta granica nije fizički onakva kakva je danas već je to jedno područje širine par stotina kilometara, naravno dužine nekoliko hiljada kilometara. Taj proces kretanja je utvrđen pre skoro blizu 200 miliona godina. Svi mi koji živimo na planeti, plivamo na pločama koje se međusobno kreću po astenosferi. To je jedna zona koja je oko 200 kilometara ispod nas i koja je polutečna. Zemlji je spoljašnje jezgro od metala gvožda i nikla koje je tečno, a ima jedna zona koja je na nekih 200 kilometara ispod, i ona je polutečna. I, mi, u stvari, plivamo. Svet se kreće levo i desno. Mi smo, na našu sreću ili nesreću na granici te dve ploče, gde su najintenzivniji zemljotresi i vulkani. Sticajem okolnosti Balkan je malo u senci. Najkritičnija je priča između Južne i Severne Amerike, onda deo Japana, deo zapadnog istočnog Pacifika, Atlantskog Pacifika. Tu su baš veliki osinjaci. Mi smo malo dalje, i ovde je pre mnogo miliona godina bio vrlo intenzivan magmatizam, i vulkanizam koji je naravno praćen zemljotresima. Sada ćutimo - objašnjava prof. Milovanović.

Karta seizmičkog hazarda

Republički seizmološki zavod na svom sajtu ima Kartu seizmičkog hazarda Srbije izrađenu 2018. godine. Na njoj preovladavaju žuta i narandžasta boja, a svaka od njih znači koliki bi intenzitet zemljotresa po Merkalijevoj skali mogao da se dogodi u određenom prostoru.

Po njoj, najjači udari od 8 stepeni po Merkaliju mogli bi da se dogode u Svilajncu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Aleksandrovcu, Kraljevu, Čačku, u Raškoj, Novom Pazaru, Valjevu, Negotinu... Od 7 do 8 stepeni bi mogao da bude u Beogradu, Šapcu, Ivanjici... Sa druge strane, najbezbednija je Subotica, koja je označena zelenom bojom i u njoj je potencijalni moguć udar od 5 do 6 stepeni po Merkalijevoj skali.    

- Ono što je veoma važno za ovaj prostor Srbije, Seizmološki zavod je uradio kartu seizmičkog hazarda. Tu su prostori koji su vrlo važni za gradnju građevinskih objekata - zgrada mostova, tunela, puteva, koji trebaju odgovarajuću zaštitu i sugurnost. Na karti su stepeni po Merkalijevoj skali, na njoj su označeni stepeni odnosno koliki intenzitet zemljotresa bi mogao da bude. Svako ko gradi mora bi da ima to u vidu zarad stabilnosti i sigurnosti. To je njena najveća vrednost  - kaže prof. Milovanović, a na pitanje da li je seizmika naših građevina dobra, kaže da je njegovo lično viđenje da jeste:

- Siguran sam da postoje institucije koje kontrolišu da li se poštuje Zakon, moje lično viđenje je da se većina pridržava, ali podaci o urušavanjima koja se dešavaju govore da su to posledica, ne nestručnosti, nego nepoštovanja zakonskih regulativa, koje moraju tu da budu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike