Na letovanje konačno kao nekad: Jedna za drugom zemlje ukidaju kovid mere! Svi detalji o prelasku preko granica

02.06.2022

18:15

1

Letnja sezona je pred nama, pa su turisti sa oduševljenjem dočekali da slobodno putuju - bez zelenih sertifikata, testiranja, čekanja u redovima... Ipak, za neke destinacije potreban je zeleni pasoš

Na letovanje konačno kao nekad: Jedna za drugom zemlje ukidaju kovid mere! Svi detalji o prelasku preko granica
Sicilija Turska letovanje - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia Pixabay

Pandemija jenjava i u celom svetu broj zaraženih opada, pa su i zemlje Evrope, ali i mnoge druge, počele da se otvaraju za turiste. Čak i Šangaj, koji je do juče bio pod najrigoroznijim merama, morao je da popusti, jer ekonomija to ne može da izdrži.

Letnja sezona je pred nama, pa su turisti sa oduševljenjem dočekali da slobodno putuju - bez zelenih sertifikata, testiranja, čekanja u redovima...

Juče je saopšteno da je Turska ukinula sve mere za ulazak u zemlju, što je obradovalo naše ljude, jer godinama već unazad turska letovališta su omiljena među Srbima. Takođe, i Italija je konačno rešila da otvori širom vrata za goste, pa su od juče (1. juna) ukinuta sva pravila ulaska za međunarodne putnike. Do 31. maja je bilo potrebno priložiti dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili testu na kovid 19, dok je pre 1. maja bilo neophodno popuniti i formular za digitalni lokator putnika u EU (dPLF). I u Grčku možemo samo sa pasošem... Ali krenimo redom - pogledajte šta je sve potrebno za ulazak u zemlje u okruženju, jer mnogi će se brčkati baš u komšiluku, ali i za evropske gradove, kao i daleke, egzotične destinacije. 

ITALIJA

Pixabay
 

 

Kao što smo već naveli, od juče u ovu zemlju može da se uđe bez zelenog sertifikata, ali preporuka za nošenje maski ostaje na snazi najmanje do 15. juna. Ono što turisti moraju da znaju je da avio-kompanije i aerodromi od putnika mogu tražiti da nose maske do tog datuma, i to FFP2 maske. 

Zeleni pasoš više nije potreban za ulazak u bioskope, pozorišta, na koncerte, u centre kulture, na zabave ili u diskoteke, ali ostaje za one koji posećuju bolnice i staračke domove, što, verujemo, naši turisti neće posećivati. U javnom prevozu nošenje maske je obavezno, i to za sve starije od pet godina. 

Za najažurnije i najpouzdanije informacije proverite stranicu sa putnim informacijama italijanskog Ministarstva zdravlja (na engleskom).

Ili možete pozvati italijansku liniju za informacije o koronavirusu: +39 0232008345 ili +39 0283905385.

 

Albanija

Pixabay
 

 

Albansko primorje je takođe postalo interesantna letnja destinacija za ljude iz Srbije, a nove odluke će verovatno uticati i na veći broj turista. Osobe koje dolaze iz Republike Srbije mogu u Albaniju ulaziti bez kovid dokumenata.

 

Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska


Inače, u većinu zemalja u komšiluku možemo da idemo bez ograničenja, pa tako bez ikakvih kovid dokumenata možemo i u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kao i u Hrvatsku. 

Rumunija


Za ulazak u Rumuniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa COVID-19, niti PSR test ili potvrda o preležanoj bolesti. Takođe ranije obavezan PLF formular više nije potrebno popunjavati.

 

Bugarska i Grčka 

Pixabay
 

 


Ljudi koji dolaze iz Srbije mogu u Bugarsku ulaziti takođe bez testova, vakcina ili bilo kakvih obrazaca, a državljani Republike Srbije mogu bez ikakvih ograničenja ući i tranzitirati kroz Republiku Grčku.

Severna Makedonija i Slovenija


Državljanima Republike Srbije za ulazak u Republiku Severnu Makedoniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa COVID-19 ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti.

I u Sloveniju možemo bez opterećenja. Ukinute su sve mere za ulazak u zemlju. 
Dodatne informacije na linku https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

 

Egipat

Printscreen Twitter/ReneChampion1
 

 


Kada je reč o takođe veoma popularnoj destinaciji, Egiptu, vakcina je i dalje potrebna, a oni koji nemaju potvrdu o vakcinaciji moraju da imaju PCR test sa QR kodom ili antigenski PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska u egipatske luke ulaska, sa izuzetkom dece mlađe od 12 godina.

Osobe koje su vakcinisane mogu ući u Egipat sa sertifikatom o potpunoj vakcinaciji protiv kovida 19. Prihvataju se sve vakcine koje je priznala Svetska zdravstvena organizacijea (WHO), a to su: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sputnik, Johnson&Johnson.

Ono što je novina je da putnici više neće morati na aerodromima da popunjavaju upitnik na papiru sa podacima o kovid dokumentima. Umesto toga, dovoljno je da se unapred registruju na posebnom sajtu i tamo postave potvrdu o vakcinaciji ili rezultate testa na koronavirus, prenosi RIA Novosti.

Turistima koji su zaboravili da se prijave i dalje će biti dozvoljen ulazak, ali će sertifikati morati da se pokažu pri dolasku.

 

Nemačka

Pixabay
 

 

Republika Srbija nije više u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze koronavirusom.
Putnici koji ulaze u Nemačku imaju obavezu posedovanja dokaza o pravu ulaska - potvrdu o vakcinaciji ili test na kovid 19 (na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku) ne stariji od 48 sati (PCR ili antigenski test) ili sertifikat o preležanoj bolesti (urađen najmanje 28 dana ranije, a ne stariji od 90 dana).

Turistička putovanja ne predstavljaju važan razlog za ulazak, stoga trenutno nisu moguća za osobe koje nisu potpuno vakcinisane, stoji na sajtu našeg Ministarstva spoljnih poslova.

1. Lica sa prebivalištem u Srbiji koja su potpuno vakcinisana mogu i dalje iz Srbije putovati u Nemačku u sve svrhe putovanja ako su potpuno vakcinisana.

Priznaju se Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson ili Novavax, odnosno kombinacija navedenih vakcina. Vakcinacije Sinopharm i Sputnik V se ne priznaju. Kada se kombinuju sa jednom od vakcina sa dozvolom za upotrebu u EU, priznaće se isključivo one vakcine sa dozvolom za upotrebu u EU.

Za status potpuno vakcinisane osobe neophodno je da ste primili sledeći broj doza priznatih vakcina:
a) do 30. 9. 2022. godine - dve doze
b) do 30. 9. 2022. godine - samo jednu dozu pod uslovom da:
- imate test za određivanje prisustva antitela koji dokazuje preležanu infekciju koronavirusom urađen pre i nakon prijema jedne doze vakcine
- imate pozitivan PCR test pre prijema jedne doze vakcine
- imate pozitivan PCR test nakon prijema jedne doze vakcine, pri čemu je od datuma testiranja prošlo minimalno 28 dana
c) od 1.10. 2022. godine - tri doze, pri čemu poslednja doza treba da je primljena najmanje tri meseca nakon druge
d) od 1. 10. 2022. godine - samo dve doze pod uslovom da:
- imate test za određivanje prisustva antitela koji dokazuje preležanu infekciju koronavirusom urađen pre prijema prve i nakon prijema druge doze vakcine
- imate pozitivan PCR test pre prijema druge doze vakcine
- imate pozitivan PCR test nakon prijema druge doze vakcine, pri čemu je od datuma testiranja prošlo minimalno 28 dana.

Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, uz dokaz o testiranju (PCR ili antigenski test) u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Deci ispod 6 godina nije potreban ni dokaz o vakcinaciji ni dokaz o testiranju.

2. Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje neodložno (šta se smatra nužnim razlogom)

3. Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko imate pravo ulaska u zemlju odredišta. Odgovarajuće dokaze o pravu ulaska u zemlju odredišta i svrsi putovanja morate nositi sa sobom. Obaveza posedovanja dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku u uslovima pandemije Covid-19 važi i za putnike u tranzitu, uključujući i putnike u aerodromskom tranzitu, tj. putnike koji na aerodromu u Nemačkoj samo presedaju. Navedeno se odnosi i na tranzit iz i ka zemljama van Šengenske zone, odnosno iz i ka trećoj zemlji izvan EU, kao i na tranzit iz ili ka zemlji unutar Šengenske zone.

 

Portugalija


Državljani Republike Srbije mogu ući u Portugaliju, bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, ukoliko poseduju kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakcinaciji priznatim vakcinama ili kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti, izdat od strane nadležnih organa Republike Srbije ili države članice EU.

Ukoliko ne poseduju jedan od pomenutih dokumenata ili je njihova validnost istekla, mogu ući u Portugaliju bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, ukoliko poseduju negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test (TRAg) ne stariji od 24 sata, koji sadrži podatke odobrene od strane Komiteta EU za zdravstvenu bezbednost.  

Vakcine koje se priznaju su vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (Pfizer-BioNtech, Janssen, AstraZeneca, Moderna) i vakcine odobrene od strane Svetske zdravstvene organizacije (Sinopharm (Vero Cell), Sinovac (Coronavac), Bharat Biotech International (Covaxin), Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm.  

Kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakciniciji je validan 14 dana nakon kompletne vakcinacije i važi 270 dana od poslednje doze. Sertifikati sa potvrdom o dodatnoj ("booster") dozi vakcine za sada nemaju rok važenja.  

Kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti je validan do 180 dana od dana kada je lice testirano pozitivno.  

Deca do 12 godina nisu u obavezi da imaju sertifikat ili test. Putnicima je dozvoljen tranzit kroz Portugaliju.  

Francuska

Pixabay
 

 

Ulazak na teritoriju Francuske iz Srbije, budući da je sada u zelenoj zoni, ne podleže nikakvim ograničenjima. Putnicima nije više potreban ubedljiv razlog za dolazak u Francusku.

Za vakcinisane putnike nije potreban negativan test na polasku. Oni moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji transportnoj kompaniji i organima granične kontrole.

Nevakcinisani putnici međutim treba da pokažu transportnoj kompaniji i organima granične kontrole sledeće:
- negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati od polaska (u slučaju vezanog leta, od prvog poletanja)
- ili važeći sertifikat o oporavku od kovida (pozitivan rezultat PCR testa ili antigenskog testa koji je urađen najmanje jedanaest dana a najviše šest meseci od polaska).

Nikakve druge mere (testovi, izolacija) nisu na snazi po dolasku u Francusku. Deca mlađa od 12 godina su izuzeta od ovih formalnosti.

 

Holandija


Državljanima Republike Srbije koji ne poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji nije dozvoljen ulazak u Kraljevinu Holandiju, osim licima koja imaju regulisan boravak u K. Holandiji. Preporuka je da se putnici po dolasku u Holandiju testiraju.

Više informacija na linku: https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/en/advies?bestemming=servie

Objašnjenje na engleskom jeziku o „potpunoj vakcinaciji“ možete preuzeti na linku https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth…

Postoji lista kategorije lica koja su izuzeta od obaveze prikazivanja dokaza o potpunoj vakcinaciji, a koja se može preuzeti https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth…

 

Austrija


Sva ograničenja ulaska u Austriju u vezi sa kovidom19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

Španija

Pixabay
 

 


Za ulazak u Španiju državljani Republike Srbije treba da ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

1)  da poseduju jedan od sledećih testova na kovid 19:
• Negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre putovanja,
• Negativan  antigenski test ne stariji od 24 sata pre putovanja.

2) da poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji. Priznaju se potvrde izdate od strane nadležnih institucija zemlje porekla, najmanje 14 a najviše 270 dana nakon primljene druge doze. Ukoliko je taj period prošao, da bi potvrda bila validna neophodan je dokaz o primljenoj trećoj dozi. Ovo ne važi za mlađe od 18 godina čije potvrde o vakcinaciji ostaju važeće i nakon isteka 270 dana od datuma kompletne vakcinacije;

Vakcine koje se priznaju su one koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene ogranizacije (to jest, sve vakcine koje se daju u Srbiji, osim Sputnik V). Priznaje se takođe i vakcinacija nekom od vakcina koje nisu priznate ukoliko je primljena treća, buster doza jedne od priznatih vakcina, ili;

3) da poseduju potvrdu o preležanoj bolesti, izdatu od strane nadležne zdravstvene ustanove najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa. Važnost ove potvrde je 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.
Ukoliko posedujete EU digitalni sertifikat nije potrebno popunjavati formular za dobijanje QR koda, međutim, ukoliko ne poseduju EU sertifikat potrebno je popuniti QR koji možete dobiti popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici www.spth.gob.es
Deca do 12 godina starosti mogu da uđu u Španiju bez potvrda i testova.

Turska

Pixabay
 

 

Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa kovidom 19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se 1. juna 2022. godine. Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

 

Ujedinjeni Arapski Emirati


Državljani Srbije mogu ući u Abu Dabi ukoliko imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji sa čitljivim QR kodom. Državljani koji nemaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji, moraju imati negativan PCR test (urađen u roku od 48 sati od ulaska u Emirat), sa važećim QR kodom ili potvrdu o oporavku od COVID-19, u roku od mesec dana od dana doputovanja u Emirat.

Sada više nije obavezan PCR test po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju, međutim, objekat za testiranje ostaje na aerodromu za sve posetioce koji žele da urade PCR test da bi aktivirali svoju Green Pass u aplikaciji Al Hosn i olakšali pristup javnim mestima i turističkim atrakcijama Abu Dabija. Cena ovog PCR testa je 40 AED. Savetuje se građanima da i pre puta dobiju ICA odobrenje kako bi mogli da aktiviraju Al Hosn aplikaciju.

Nema potrebe za ponovnim testiranjem tokom boravka u Abu Dabiju.

Pri dolasku u Abu Dabi naši državljani moraju imati obezbeđeno zdravstveno putno osiguranje sa međunarodnim pokrićem koje pokriva i COVID -19.

Za putovanje u Abu Dabi, deca mlađa od 16 godina su izuzeta od PCR testova, dok su za putovanja u Dubai i Šardžu deca mlađa od 12 godina izuzeta.

Da bi zadržali zeleni status u aplikaciji Al Hosn potpuno vakcinisani građani moraju dobiti negativan PCR rezultat na svakih 14 dana, posetioci sa zvaničnim izuzećem od vakcine moraju da dobiju negativan rezultat PCR testa svakih 7 dana da bi zadržali status „zelenog“, deca mlađa od 12 godina automatski dobijaju status „Zeleni“ bez potrebe da se vakcinišu ili da polažu PCR test, dok deca uzrasta od 12 do 15 godina ne moraju da se vakcinišu, ali moraju da urade PCR test da bi dobila status „Zeleni“ u aplikaciji Al Hosn.

Državljani Srbije mogu ući na teritoriju Dubaija ukoliko imaju sertifikat o potpunoj vakcinaciji (jednom od vakcina odobrenih od strane SZO ili UAE), ili negativan PCR test ne starijim od 48 sati od trenutka uzimanja uzorka, sa čitljivim QR kodom. Državljani mogu ući u Dubai i sa potvrdom o oporavku od COVID -19 u roku od mesec dana.

Sve potvrde moraju biti odštampane na engleskom ili arapskom. Odštampani sertifikati na srpskom jeziku su prihvatljivi samo ako se mogu potvrditi na polaznoj stanici. Svi sertifikati moraju imati važeći QR kod.

Deca mlađa od 12 godina, putnici sa teškim ili umerenim invaliditetom su izuzeti od PCR testiranja.Pre ulaska u zemlju neophodno je imati obezbeđeno zdravstveno putno osiguranje sa međunarodnim pokrićem koje pokriva i COVID -19.

Tunis 


Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Tunis.
Za lica koja su vakcinisana (minimum dve doze) dovoljan je Sertifikat o vakcinaciji.

Za lica koja nisu vakcinisana neophodan je negativan test: ili PCR  (ne stariji od 48 sati) ili antigenski (ne stariji od 24 časa).

Na aerodromu se po nasumičnom uzorku radi brzi antigenski test, a ukoliko se pokaže da je osoba pozitivna, obavezna je samoizolacija u trajanju od 5 dana.

Svi putnici su u obavezi da pokažu popunjen formular koji se može preuzeti na https://app.e7mi.tn/

Tajland


Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Tajland ukoliko poseduju vizu. Posredstvom programa Test and go nema karantina za one koji su primili punu dozu vakcine s tim što su u obavezi da prilikom dolaska urade PCR i antigenski test o svom trošku 5. dana boravka.

Ukoliko nemaju vakcinu ili punu vakcinaciju stranci idu u Alternativni karantin u trajanju od 5 dana u hotel sa liste i radi se test 1. i 4. ili 5. dana boravka. Potrebna je polisa osiguranja za pokrivanje medicinskih troškova od minimum 20.000,00 USD. Takođe potreban je i tzv. Thailand pass pas i drugi dokumenti.

S obzirom da je za ulazak na Tajland potrebna viza kao i zbog stalnih promena u vezi ulaska u pogledu Covida, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Tajlanda ili Počasni konzulat Tajlanda u Beogradu. 

Bahami


Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Bahame. Lica koja su u potpunosti vakcinisana i kod kojih je prošlo minimum dve nedelje od izvršene vakcinacije, moraju da poseduju negativan Antigen Rapid Test ne stariji od 5 dana u odnosu na putovanje.
Nevakcinisani putnici moraju posedovati negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 5 dana pre datuma dolaska. Deca mlađa od 2 godine nisu obavezni da poseduju test.

Pre dolaska na Bahame, svi putnici moraju da popune “Travel Health” vizu, na sledećem  linku: https://travel.gov.bs/

Sejšeli


Državljani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane zdravstvenih vlasti. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.

Mauricijus

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Mauricijus pod sledećim uslovima:

Ukoliko ste potpuno vakcinisani:


- Potrebno je da je proteklo najmanje 14 dana od primanja obe doze vakcina od sledećih proizvođača: Astrazeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, odnosno najmanje 28 dana od primanja vakcine Janssen;
- Ukoliko posedujete potvrdu o preležanom Covid 19, potrebno je da ste najmanje 14 dana pred put primili jednu dozu od navedenih vakcina.
Pre polaska potrebno je:
- uraditi PCR test 72 sata pre polaska (dobijeni rezultat mora biti negativan);
- imati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja od Covid 19;
- popuniti obrazac (ALL IN ONE TRAVEL FORM) koji se može pronaći na sajtu https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/.
Nakon dolaska na Mauricijus, ukoliko imate rezervisan hotelski smeštaj potrebno je da uradite antigenski test, jedan po dolasku u hotel i drugi petog dana boravka u hotelu. Ukoliko imate rezervisan drugi tip smeštaja, potrebno je da, po sletanju, uradite PCR test na aerodromu (besplatno) i antigenski test, samostalno, 5. dana boravka.
Slobodno kretanje po ostrvu je moguće nakon prvog negativnog rezultata testa urađenog u hotelu ili na aerodromu.

Ukoliko niste potpuno vakcinisani potrebno je:
- uraditi PCR test 72 sata pre polaska (dobijeni rezultat mora biti negativan)
- imati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja od Covid 19
- rezervisati i platiti 14 dana smeštaja u naznačenom hotelu, što uključuje i transfer od aerodroma do hotela i PCR testove (prvi po dolasku, drugi 7 dana i treći 14 dana)
- popuniti obrazac (ALL IN ONE TRAVEL FORM) koji se može pronaći na sajtu https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/
Na putnike mlađe od 18 godine primenjuju se isti uslovi kao i na punoletne osobe u čijoj su pratnji.

Malta

Pixabay
 

 

Državljanima Republike Srbije je za putovanje na Maltu potrebno da poseduju sertifikat o COVID-19 vakcinaciji koji se priznaje u Republici Malti (među priznatim je i srpski zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom za vakcine priznate od strane Evropske medicinske agencije: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca i Novovax).

Sertifikat o vakcinaciji je važeći kada je prošlo najmanje 14 i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije (dve doze) ili ako je osoba primila buster (treću) dozu. Nakon isteka od 270 dana, sertifikat o vakcinaciji mora uključivati buster (treću) dozu. Za osobe mlađe od 18 godina važenje sertifikata o primarnoj seriji vakcine (dve doze) je neograničeno. Ukoliko je osoba primarno vakcinisana vakcinom koja nije priznata, potrebno je da buster doza bude priznata od strane Evropske medicinske agencije.

Putnici koji ne poseduju važeći sertifikat o COVID 19 vakcinaciji priznat od strane nadležnih organa Republike Malte, potrebno je da:
1. poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska (izdat od akreditovane laboratorije na engleskom jeziku; ukoliko nije dostupan na engleskom jeziku, potrebno je dostaviti prevod na engleski koji je overen od strane laboratorije ili lekara; rezultati samotestiranja/kućnih testova se neće prihvatati) ili
2. negativan brzi antigen test ne stariji od 24 sata pre dolaska (pod uslovom da je u formatu EU digitalnog COVID 19 sertifikata) ili
3.sertifikat o preležanom COVID 19 ne stariji od 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa, izdat u formatu:
- EU digitalnog COVID 19 sertifikata ili
- digitalnog COVID 19 sertifikata koji je priznat kao ekvivalentan EU digitalnom COVID 19 sertifikatu ili
- potvrda o pozitivnom PCR testu, ne starija od 180 dana i ne mlađa od 14 dana od dana infekcije, uz obavezni negativni PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska.

Deca mlađa od 6 godina ne moraju da poseduju negativan PCR test pre dolaska.
Nadležni malteški granični organi mogu vršiti kontrolu ispunjavanja navedenih kriterijuma nasumično, metodom „slučajnog uzorka“.
Ukoliko ne ispunjava nijedan od navedenih kriterijuma, putnik će biti upućen u karantin od 14 dana, u skladu sa propisima Republike Malte.

 

Maldivi


Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

 

Kuba


Državljani R. Srbije mogu da uđu u Republiku Kubu, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.
(Od 6. aprila ulazak na Kubu, kada je reč o kovidu 19, slobodan je. Nije potreban PCR niti potvrda o vakcinaciji.)

Kipar

Pixabay
 

 


Od 1. juna 2022. godine ukidaju se sve restriktivne mere ulaska na teritoriju R. Kipar. Svi putnici koju putuju u R. Kipar, nezavisno od zemlje iz koje dolaze, neće biti u obavezi da prezentuju validan sertifikat o vakcinaciji ili oporavku od virusa korona, niti negativan PCR/ Rapid test. Upotreba zaštitne maske se preporučuje kao zaštitna mera na mestima gde ima mnogo ljudi, uključujući aerodrome i javni prevoz.

Katar


Državljani Republike Srbije, koji nemaju boravišnu dozvolu u Kataru, mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu putem internet stranice www.ehteraz.gov.qa  - gde je potrebno popuniti i „Acknowledgment Form“, kao i uz posedovanje negativnog PCR testa (uzorkovanje ne starije od 48 sati od vremena polaska) izdatog od strane akreditovanih zdravstvenih centara u Republici Srbiji. Po dolasku u Katar nema dodatnih testova.

Za državljane Srbije-rezidente Katara nema obaveze registracije na www.ehteraz.gov.qa, niti tesiranja pre puta, ali postoji obaveza testiranja rapid testom u roku od 24 sata po sletanju u Dohu.

Za vakcinisane državljane Srbije, kao i one sa važećom potvrdom o preležanoj bolesti, (rezidente i nerezidente) nema obaveze karantina, a za one koji nisu vakcinisani, obavezan je petodnevni hotelski (ili kućni karantin za rođake u prvoj liniji srodstva), nakon kojeg se radi rapid antigen test. Rezervacija hotela se vrši preko sajta discoverqatar.

Priznate su sledeće vakcine: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Moderna“ (ukoliko je prošlo minimum 14 dana od vakcinacije drugom, odnosno buster dozom) i „Johnson Johnson“ (minimum 14 dana od dobijanja jedne doze odnosno 7 dana od buster) , dok se „"Sinofarm", "Sinovac" i "Sputnik V“ priznaju pod uslovom da se izvrši testiranje na antitela najkasnije 30 dana pred put. Preležani kovid 19 priznaje se ako postoji potvrda o tome u Kataru ili Republici Srbiji. Period važenja potvrde o preležanoj bolesti ili vakcinaciji je 12 meseci ( ali za „Sinofarm“ i „Sputnjik“ 6 meseci) . Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz", koja prihvata i srpsku sim karticu.

Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa , zbog čestih promena, a posedovanje negativnog PCR testa je preporučljivo čak i ako se samo tranzitira kroz aerodrom u Dohi. Privatno zdravstveno osiguranje obavezno je za sve posetioce i rezidente Katara, u skladu sa novim zakonskim rešenjima.

 

Dominikanska Republika


Državljani R. Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike