Spasava živote i oglašava se samo kada neko nestane: Jurić objasnio kako funkcioniše aplikacija u slučaju nestalih osoba! (VIDEO)

05.06.2022

06:30

0

Aplikacija sadrži spisak svih nestalih za kojima se traga

Spasava živote i oglašava se samo kada neko nestane: Jurić objasnio kako funkcioniše aplikacija u slučaju nestalih osoba! (VIDEO)
igor jurić - Copyright Twitter_Igor Jurić @lojzija

Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuo je aplikaciju "Nestali Srbija" koja je od pre nekoliko dana dostupna na IOS, Android i Huawei platformama, a njen cilj je da pomogne u potrazi za nestalim osobama i spasavanju njihovih života. Naime, aplikacija sadrži spisak svih nestalih za kojima se traga sa njihovim fotografijama, ličnim podacima i informacijama kada su osobe poslednje put viđene i šta su tada imali na sebi.

Sadrži i broj telefona registra nestalih lica 0800-200-880 koji je besplatan i za mobilne, a i za fiksne mreže putem kojeg se može prijaviti nestanak neke osobe.

Na ovoj aplikaciji se mogu pročitati odgovori na sva pitanja u vezi sa nestalima, a sadži i savete, kao i tome šta je sistem Amber alert.

Upitan da prokomentariše kako aplikacija funkcioniše u slučaju nestanka maloletnih osoba, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, u razgvoru za 24sedam kaže da je u takvim situacijama neophodno da dobiju dozvolu porodice.

- Moramo dobiti dozvolu od porodice kada je u pitanju nestanak maloletnog lica, kako bismo objavili informacije o nestanku i fotografiju, pa se zbog toga može desiti da kasnimo sa objavom o nestanku maloletnog lica - kaže Jurić.

Napominje da svi građani koji žele da pomognu u potrazi za nestalim osobama mogu da se pridruže time što će instalirati aplikaciju "Nestali Srbija".

- Problem nestalih lica je jako veliki problem u Srbiji. Svako od nas može pomoći prilikom traženja nestale osobe, a jako je važno da ljudi uključe notifikaciju na aplikaciji jer kada objavimo nestanak neke osobe, svaki građanin koji ima aplikaciju biće obavešten o nečijem nestanku. Kada pogleda fotografiju i pročita informacije o nestaloj osobi postoji velika mogućnost da možda može da pomogne - objašnjava Jurić.

Kako se prijavljuje nestanak?

- Prijava lica je laka, obavezuje korisnika da ostavi osnovne podatke o nestaloj osobi, fotografiju kao i dokaz o prijavi policijskoj stanici. Nakon prijave naš tim će obraditi informacije i javno objaviti nestanak, a potom vest proširiti na društvenim mrežama, kako bi se verovatnoća da osoba bude pronađena povećala - navodi se na sajtu Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Dodaje da se ova aplikacija neće oglašavati dok neko ne nestane.

- Dugo smo razmišljali kako da pomognemo porodicama nestalih osoba, pa smo se dosetili ovog načina jer kada neko nestane svako od nas može da izdvoji malo vremena i da pogleda spisak osoba za kojima se traga jer može da se desi da nekog prepoznaju. Često se dešava da su odrasle osobe često dementne, da nisu svesne svog nestanka, ni da su izgubljeni u tom momentu, a svako ko ima ovu aplikaciju, može takvoj osobi i svakoj drugoj da spasi život. Kada se osoba pronađe skidamo je sa tog spiska, a ukoliko je pronađena mrtva o tome ćemo obavestiti javnost i ažuriraćemo spisak - zaključuje Jurić.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike