Oskrnavljene ikone iz 19. veka: Oči svetitelja precrtane crvenom bojom u Sabornom hramu Svete Trojice! (FOTO)

04.06.2022

10:32

0

Obavešteno Osnovno javno tužilaštvo

Oskrnavljene ikone iz 19. veka: Oči svetitelja precrtane crvenom bojom u Sabornom hramu Svete Trojice! (FOTO)
eparhija vranjska2 - Copyright Eparhija Vranjska

Eparhija Vranjska prijavila je oštećenje 20 ikona, kao i ikonstasa i krstionice u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju.

Oni su u zvaničnom saopštenju napomenuli da je nepoznata osoba u utorak oštetila ikone crvenom bojom, kojom su uglavnom obojene oči svetitelja.

- Dana 03.06.2022. godine obaveštena je Policijska uprava u Vranju, nakon čega je izvršen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama. O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo. Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska). Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga. Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu - stoji u njihovom saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike