Roditelji mu imaju kafić i brod, a on za dete daje 2.000 dinara mesečno: Otkrivamo zašto Srbi izbegavaju alimentaciju!

06.06.2022

18:30

0

Čini se da su procedure naplate zaostalih alimentacija veoma dugačke

Roditelji mu imaju kafić i brod, a on za dete daje 2.000 dinara mesečno: Otkrivamo zašto Srbi izbegavaju alimentaciju!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Razvod važi za jedan od najstresnijih događaja u životu onih koji kroz njega prođu, ali se čini da u čitavoj toj priči najviše ispaštaju deca. Osim toga što ona proživljavaju emotivne stresove, nije retkost ni da jedan od roditelja ne želi da plaća alimentaciju. U tom izbegavanju alimentacije, roditelji se dovijaju na razne načine da je ne bi plaćali, a često su spremni i da žrtvuju sopstvene interese samo da ne bi morali da daju novac za dete.

Tako je jedan od najčešćih slučajeva izbegavanje stalnog zaposlenja, odnosno "rad na crno", kako bi pred sudom mogli da kažu da nemaju odakle da plaćaju.

Advokatica Olja Oliverić Novaković kaže za 24sedam da u izbegavanju alimentacije učestvuju i majke i očevi, a da je privid da muškarci više izbegavaju plaćanje samo zato što deca češće ostaju kod majki.

- Recimo, sada imam situaciju da je dete dodeljeno ocu na staranje. Otac radi i ima prihode. Pristao je da majka plaća neku simboličnu nadokandu od oko 4.000 dinara mesečno. Ali ona to godinama nije plaćala. Bila je čak spremna da radi na crno da ne bi davala te pare - objašnjava advokatica.

Dodaje da se majka branila kako je neki novac, ipak, davala, ali je na kraju dobila presudu da će tri meseca ići u zatvor ako ne plati zaostale alimentacije.

Profimedia
 

- I sada da ne bi ponovo dobila krivičnu prijavu, ona plaća nešto novca. Ali je dug ostao. I sada čekamo da vidimo šta ćemo dalje - objašnjava naša sagovornica.

Olja Oliverić Novaković priča i o slučaju jednog oca koji alimentaciju ne daje detetu od pete godine, a ono sada ima 17 godina.

- Prilikom razvoda braka pristao je sporazumno da plaća mesečno 25.000 dinara samo da bi što pre bio gotov razvod. Onda se opet oženio i ima dvoje dece. Što se tiče imovine, ima stan iz koga je isterao bivšu ženu i dete. Stan se vodi na ime njegovog oca i tako je zaštito imovinu. Ima pokretne stvari, ali one služe i deci iz drugog braka, pa bivša žena ne želi da se kažnjava neko ko nije ništa kriv - priča ona.

A koliko roditelji mogu biti "dovitljivi" u izbegavanju plaćanja alimentacije, govori primer jednog oca za koga advokatica tvrdi da ima imućne roditelje.

- Roditelji su mu vrlo imućni, imaju brod, čamac, vikendicu..., a od tih 25.000 dinara mesečno koje je on u obavezi da da, njegova majka uplati četiri-pet hiljada, a on dve-tri hiljade. Bez kamate, zaostaci koje duguje za alimentaciju prešli su milion dinara. I sad zašto on plaća tu minimalnu alimentaciju? Pa ako plaća minimalno onda nema krivičnog dela nedavanja alimentacije! A pritom imaju kafić i firmu u kojoj on radi, a nije prijavljen - priča advokatica.

Čini se da su procedure naplate zaostalih alimentacija veoma dugačke, a Olja Oliverić Novaković objašnjava da se u ovakvim slučajevima prvo pokreće izvršni postupak, jer se radi o obavezi koja je pravosnažno utvrđena.

Profimedia
 

- A onda imate postupak prinudne naplate preko izvršitelja. Ali ako on nema odakle da naplati, onda je sve bespredmetno. Kada se sve te mogućnosti iscrpe, onda se podnosi krivična prijava za nedavanje alimentacije, jer je nepružanje izdržavanja licu koje nije sposobno da se o sebi stara krivično delo - kaže ona.

Međutim, advokatica smatra da roditelji koji izbegavaju alimentaciju vole svoju decu, ali je u pitanju neka vrsta kulturološkog fenomena.

- Svi ti ljudi, koliko god da su imućni, smatraju da alimentaciju zapravo plaćaju drugom partneru a ne detetu. Ljudi veruju da će taj drugi partner sebi pružiti neka zadovoljstva ako oni daju svom detetu novac za izdržavanje. To je jedan fenomen i ne znam na koji način se može rešiti - kaže ona.

Dodaje da je, srećom, više slučajeva gde roditelji nastavljaju da izdržavaju svoju decu posle braka i učestvuju u životu svoje dece.

- Minimalan iznos alimentacije za roditelje koji nisu zaposleni i ne ostvaruju dodatne prihode dosuđuje se u iznosu između 12.000 i 15.000 dinara, s obzirom na to da nadoknada za izdržavanje deteta u hraniteljskoj porodici iznosi oko 27.000 dinara. Kako je svaki od roditelja u obavezi da daje jednak doprinos izdržavanju deteta, tada je minimalan iznos polovina od iznosa izdržavanja deteta u hraniteljskoj porodici - objašnjava naša sagovornica.

Profimedia
 

Za zaposlene roditelje uzima se visina mesečne zarade, kao i svi drugi ukupni prihodi koje roditelj ostvari na mesečnom nivou. Roditelji mogu sporazumno da odrede visinu doprinosa za izdržavanje, ukoliko za tim postoji volja.      

- Iznos može da bude i niži ako se roditelji dogovore tako. Ali ako se ne dogovore, sud uzima u obzir ukupne prihode i na osnovu toga određuje visinu alimentacije - kaže ona.

Čini se da je, trenutno, problem izbegavanja plaćanja alimentacije daleko od konačnog rešenja, iako je bilo ideja koje su mogle da budu konačno rešenje.

- Postojala je ideja da se formira alimentacioni fond i da se iz tog fonda novac daje deci, a da roditelji koji su neodgovorni odrađuju iznose nekim svojim društveno korisnim radom. Ali to je ostalo na nivou ideje - rekla je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike