Cveta berza studentskih plagijata: Platila sam kolegi da mi napiše seminarski, jer me mrzelo da to uradim sama!

15.12.2021

07:35

1

Loša organizacija, nedostatak vremena ali i lenjost najčeši razlozi zbog kojih se studenti često okreću lakšem, ali i skupljem rešenju

Cveta berza studentskih plagijata: Platila sam kolegi da mi napiše seminarski, jer me mrzelo da to uradim sama!
profimedia-0556155615 - Copyright Profimedia

Za izradu seminarskih ili diplomskih radova potrebno je pre svega uložiti vreme za istraživanje na zadatu temu, čitanje literature, interpretaciju pročitanog kao i kompletnu analizu sadržaja. Međutim, pojedini studenti i studentkinje se okreću lakšem, ali i skupljem rešenju. 

Mnogi budući akademski građani su spremni da plate da im neko uradi seminarski ili diplomski, a mnogi od njih su napravili svoje male biznise upravo izradom tih radova. Jovana R. je jedna od studentkinja koja je pribegla ovom "lakšem" rešenju.

Opština Ruma
 

- Kasnila sa izradom radova, a predmet sam već odslušala. Malo me je i mrzelo da se bavim tim i onda sam saznala ko može da mi napiše tih pet radova. S obzirom da je bila dobra drugarica mog druga, naplatila mi je jeftinije, tako da me je ispalo tri hiljade umesto pet. Međutim, samo dva rada su bila dobra, pa sam je zvala da mi to ispravi. Ona je pristala, ali se nekako sve to odužilo. Tako da sam na kraju sama napisala sve ispočetka. U suštini priča je da sam "džabe krečila". Svakako neki nauk za ubuduće - ispričala je ona za 24sedam.

Printscreen / Facebook
 
Printscreen / Facebook
 
Printscreen / Facebook
 

Ako pristupite bilo kojoj studentskoj grupi na fejsbuku možete videti razne oglase ovog tipa. Dakle, to nije nešto što se skriva, već se oglašava na društvenim mrežama. Mada se čini da se uvek ide na preporuku. Cene variraju od broja stranica, teme i slično. Od 1.500 dinara pa čak i do 120 evra za neke ozbiljnije radove.

Printscreen / Facebook
 
Printscreen / Facebook
 

- Nisam sam pokrenuo tu priču nego me je kontaktirala jedna mlađa koleginica te godine kada sam završio fakultet. Cena rada je zavisila od više stvari. Koja je tema, kakav je rad u pitanju ...ali u principu neka okvirna cena je bila koliko reči, toliko dinara. Tako da je za kraće radove to bilo tri, četiri pa čak i pet hiljada, a za duže više od toga - izjavio je Milutin M. koji se već par godina bavi pisanjem radova.

On dodaje da najviše ima posla tokom ispitnih rokova, ali da se nikada nije reklamirao ni na koji način, već da se priča širila među ljudima koji su ga sve češće zvali.

- Nisam imao do sada slučaj da seminarski nije dobar, ali sam razmišljao na tu temu. Prihvatam da radim stvari koje su mi bliske i za koje sam siguran da ću ih dobro uraditi. Pošto radim radove koji se tiču mog fakulteta, upućen sam i u predmete, samu profesiju a i profesore. Neka ideja je bila da se taj seminarski uradi opet ako nije dobar, ali ljudi se obično javljaju kada dođe poslednji rok. U tom slučaju bih se izvinio i vratio pare - dodaje Milutin.

Postavlja se pitanje da li profesori znaju za ovu pojavu i na koji način je rešavaju.

Pixabay Profimedia
 

- Ne znam. Nisam čuo ni za jedan slučaj da je prijavljen disciplinskoj, ali je među studentima postalo "normalno" da njihov rad napiše neko drugi. Mislim da profesori znaju kada neko nije radio svoj rad, ali prećutno tolerišu, kao da ne mogu da se bave tim stvarima, što svakako mislim da nije korektno - kaže za 24sedam Benjamin Gegić, bivši student prodekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike